Κρασί

Απ’ τη Μαγειρίτσα στη Σούβλα: Το Πάσχα Μέσα απ’ το Ποτήρι μας

Γράφει ο Φώτης Σταθόπουλος

Ναι θα το παραδεχτώ δημόσια και με κάθε σεβασμό για τα ήθη του τόπου μας. Ανήκω σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που στο άκουσμα του Πάσχα, ο πρώτος αυθόρμητος συνειρμός είναι η σύναξη με συγγενείς και φίλους γύρω από ένα τραπέζι με φαγητό και κρασί. Για να γίνω ακόμη πιο σαφής, γύρω από πολλά τραπέζια, με πολλά φαγητά και πολλά κρασιά αντίστοιχα.

Όσον αφορά το φαγητό τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις παραδόσεις κάθε τόπου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά κυρίως συζητάμε για το τραπέζι μετά την Ανάσταση που πρωταγωνιστεί η μαγειρίτσα και το τραπέζι της Κυριακής που πρωταγωνιστούν οι σούβλες.

Ως προς τους φίλους και τους συγγενείς, το μόνο που έχω να πω είναι ότι έχω σταθεί αρκετά τυχερός σε αυτή τη ζωή και στην πλειοψηφία τους αγαπούν το καλό φαγητό και το καλό κρασί.

Η προσέγγισή μου στις προτάσεις κρασιών που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση «το τάδε πιάτο με το δείνα κρασί», χωρίς καμία πρόθεση τυπολατρίας. Ειδικά την Κυριακή του Πάσχα δεν έχω μεγαλύτερη χαρά από τα ανοίγω διάφορα κρασιά ταυτόχρονα και να τα δοκιμάζουμε όλοι μαζί παρέα με διαφορετικά εδέσματα και υπό αυτό το πρίσμα θα ήθελα να αξιολογήσετε αυτά που θα σας προτείνω στη συνέχεια.

Μια καλή αρχή

Ας ξεκινήσουμε από τα γενικά. Πλέον όλοι ξέρουμε πως οι κλασικές ελληνικές ποικιλίες το Ασύρτικο, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο και άλλες πολλές ταιριάζουν πάρα πολύ με όλα αυτά που αναφέραμε μέχρι τώρα . Θα σας προτείνω λοιπόν κάποια που υποθέτω ότι μπορεί να μην σας είναι τόσο γνωστά και θα είχατε ενδιαφέρον να τα δοκιμάσετε.

Μαράθι Ασύρτικο 2023, Σ.Ι.Μ., ΠΓΕ Κυκλάδες

Ένα ασύρτικο από την Πάρο από το project του Στέλιου Μπουτάρη στις Κυκλάδες. Μπορείτε να το δοκιμάσετε τόσο το βράδυ της ανάστασης με την μαγειρίτσα, όσο και με τα ορεκτικά της Κυριακής.

Εναλλακτικά: Σκάλα Λευκός 2024, Μαλαγουζιά – Ασύρτικο, Κτήμα Γάτσινος, Π.Γ.Ε Πελοπόννησος.

Το κρασί με το οποίο αγαπήσαμε τον Θανάση Γάτσινο, έναν μικρό και δαιμόνιο οινοποιό από την περιοχή της Νεμέας. Αξίζει να δοκιμάσετε και την ερυθρή Σκάλα, ένα ζουμερό αγιωργίτικο με πολύ διακριτικό βαρέλι.

Η αγάπη μας για τη Σαντορίνη, τη Νεμέα και τη Νάουσα είναι δεδομένη απλά θέλω να σας μιλήσω για νέες αγάπες!

Μαγειρίτσα

Cremant d’ Alsace Blanc de Noir 2022, Pinot noir, Domaine Fernand Engel

Ναι δεν κρατήθηκα και το χω δοκιμάσει, γιατί είμαι μέλος του κινήματός «Μαγειρίτσα ΟΧΙ ΜΟΝΟ το Πάσχα» αλλά και με πλείστες εκδοχές του φρικασέ!

Εναλλακτικά: Petnat Blooming Island 2022, Ξινόμαυρο – Μαλαγουζιά – Ασύτρικο, Κτήμα Καμάρα.

Αν τρίβατε τα μάτια σας με την προηγούμενη πρόταση, να δείτε τι θα πάθετε μ’ αυτό το petnat ήπιων παρεμβάσεων από τους μάστερ του είδους την οικογένεια Κιουτσούκη.

Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

Μετά τη μαγειρίτσα, να πούμε ένα κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες.

Μια νέα ετικέτα έκπληξη από το οικογενειακό οινοποιείο Γιαννίκου στην Κορινθία

Πήγασος 2022, Αυγουστιάτης, Οινοποιείο Γιαννίκος, Π.Γ.Ε Πελοπόννησος

Εναλλακτικά: Ventum Ξινόμαυρο 2021, Οινοποιείο Σπανούδη Π.Γ.Ε Πλαγιές Πάικου

Ένα κλασικό Ξινόμαυρο από την αμπελουργική ζώνη Γουμένισσας-Κιλκίς, που μπορείτε να το δοκιμάσετε και με τις σούβλες της Κυριακής.

Η Σούβλα

Για τους ψήστες και όσους τους κάνουν παρέα με ένα ποτήρι κρασί πάνω από τις σούβλες έχω να προτείνω τα εξής:

Ορειβάτης Wild yeast 2022, Σαββατιανό, από έναν μεγάλης ηλικίας αμπελώνα από τις Πλαταιές  και το μικροοινοποιείο Ακριώτου.

Κρασί γέφυρα ανάμεσα στα ορεκτικά του πασχαλινού τραπεζιού και στα κοψίδια. Ένα εξαιρετικό κρασί επίσης για εκείνους που η διάθεσή τους είναι να συνεχίσουν με λευκό και με το αρνί-κατσικάκι.

Αν θέλετε κάτι πιο φρουτώδες και ζουμερό για να συνοδεύσει τα ορεκτικά τότε σίγουρα ο ροδίτης Sleeping bear του 2023 από την ορεινή Αιγιαλεία και το μικρό οικογενειακό οινοποιείο Μ20, θα σας ενθουσιάσει.

Και ένα ροζέ από τη Λακωνία και το οινοποιείο Βατίστα.

Ιρινόν 2024, Μανδηλαριά, Θράψα, Μαυρούδι.

Αρκετή φρεσκάδα και πληθωρικό φρούτο θα κολακεύσουν τα εδέσματα που προηγούνται του κυρίως.

Πασχαλινό Τραπέζι

Και έφτασε η ώρα! Το τραπέζι έχει στρωθεί, με τις σαλάτες και τα ορεκτικά έχουμε ασχοληθεί με αρκετά απ’ τα κρασιά που συζητήσαμε και ήρθε η ώρα να μπούμε στο ψητό. Κυριολεκτικά!

Θα ξεκινήσω με την πληθωρική και έξτρα μερακλίδικη επιλογή για παλικάρια.

Μούχταρο «Παπανικόλας» 2022 από το οινοποιείο Σαμαρτζή.

Το άφθονο κόκκινο φρούτο, η πληθωρική δομή του κρασιού με τις στιβαρές αλλά ζουμερές τανίνες και η τραγανή οξύτητα θα δώσουν και θα πάρουν από τα ψητά, νοστιμιά και απολαυστικότητα την Άγια ώρα τούτη!!

Ανάλογη επιτυχία σε κάπως πιο κομψή εκδοχή θα έχει και το Pinot Noir του 2021 από το ιστορικό οινοποιείο Meerlust της Νοτίου Αφρικής.

Άντε με τις ευχές μου. Κι αν μπείτε στον πειρασμό και δοκιμάσετε κάτι απ’ όλ’ αυτά θα χαρώ να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας.

Όμως ότι και να επιλέξετε να δοκιμάσετε να θυμάστε πως το σημαντικότερο όλων είναι να το μοιραστείτε με τους ανθρώπους που επιλέξατε να περάσετε αυτές τις μέρες και να αφήσετε απλά το κρασί να γίνει ο δίαυλος της αγάπης και της συντροφικότητας.

Καλό Πάσχα!

Domaine Fernand Engel Cremant D’Alsace Blanc de Noir 2022 Λευκός

22.40
Ένα ξεχωριστό και μεγαλόπρεπο blanc de noir αφρώδες φτιαγμένο με την "παραδοσιακή μέθοδο", απολαυστικό και πολύπλοκο.

Meerlust Wine Estate Pinot Noir 2022 Ερυθρός

41.50
Προκύπτει από 3 κλώνους Pinot Noir με μέση ηλικία 21 ετών, οι αμπελώνες βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο (85-120 μέτρα) με νότια όψη για να επωφεληθούν από το δροσερό, θαλασσινό αεράκι από το False Bay. O τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά και τα τσαμπιά μεταφέρονται ολόκληρα στις δεξαμενές. Σε ορισμένη ποσότητα λαμβάνει χώρα αυθόρμητη ζύμωση και τα Γαλλικά δρύινα βαρέλια χρησιμεύουν για τη μηλογαλακτική ζύμωση. Ένα Pinot Noir με έντονο, ζωηρό μωβ-ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα κόκκινων φρούτων, άγριων μανιταριών, μπαχαρικών και ορυκτότητας. Χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και κομψότητα, που συμπληρώνεται από μέτρια οξύτητα προσδίδοντας αίσθηση φρεσκάδας στον οίνο. Το 25% του κρασιού παράγεται σε νέο Γαλλικό δρύινο foudre 2500 L, με το υπόλοιπο να ωριμάζει σε 60% νέα βαρέλια Allier και 40% σε βαρέλια 300 λίτρων δεύτερης χρήσης. Η ωρίμανση σε βαρέλια προσδίδει την πολυπλοκότητα στο παραγόμενο Pinot Noir. Σερβίρεται ιδανικά στους 16-18°C.

Κτήμα Γάτσινος ΣΚΑΛΑ Λευκό 2024

13.30
Δύο ποικιλίες 'δυναμίτης' της ελληνικής γης που στα χέρια του οινοποιού Θανάση Γάτσινου 'μπλέχτηκαν' τόσο όμορφα για να μας δώσουν αυτό το υπέροχο κρασί. Στην όψη λευκοκίτρινο χρώμα, στη μύτη και στο στόμα ευδιάκριτα τα αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών φρούτων, βασιλικού και μέντας. Πικάντικη οξύτητα, γεμάτο στόμα και μακριά επίγευση. Μπορεί να συνοδεύει ποικιλίες τυριών, λαδερά, ψητά, θαλασσινά και κινέζικο. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος 8-10 oC.

Κτήμα Γιαννίκος Πήγασος 2019 Ερυθρός

24.80
Η νέα ετικέτα του Οινοποιείου Γιαννίκος από την Κορινθία που βάζει ένα λιθαράκι στην ανάδειξη των γηγενών ελληνικών ποικιλιών. Ο Αυγουστιάτης ερυθρή ποικιλία της Ζακύνθου και της Δυτικής Ελλάδας, κέντρισε το ενδιαφέρον της οικογένειας Γιαννίκου και καταθέτει τη δική της πρόταση για την έκφραση της ποικιλίας με ένα απολαυστικό ερυθρό.

Κτήμα Καμάρα Pet Nat Blooming Island 2022 Ροζέ

26.50
Ένα εκπληκτικά ζωηρό και ζωντανό αφρώδες κρασί σε μία pet-nat οινοποίηση από το κτήμα Καμάρα, όπου η ζύμωση ολοκληρώνεται μέσα στη φιάλη. Πρόκειται για  ένα απλό, ρουστίκ αφρώδες κρασί, θολό και αφιλτράριστο με διάχυτο αφρισμό. Στην μύτη νότες φρέσκου κίτρου, κόκκινων φρούτων, ροδάκινο και μια δόση από καρπούζι. Στο στόμα οι γεύσεις της φράουλας και της ζύμης κυριαρχούν. Τέλος, το crown cap αιχμαλωτίζει” τον αφρισμό. Το ταίριασμα του κρασιού αυτού εδώ είναι εύκολο: οτιδήποτε και τα πάντα… ή τίποτα παρά καλές στιγμές και καλή παρέα. Αυτό το ιδιαίτερο κρασί πρέπει να σερβίρεται κρύο. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος 10-12οC.

Μικροοινοποιείο Ακριώτου Ορειβάτης Wild Yeast 2021 Λευκός

16.80
Για τον Ορειβάτη Wild, τα σταφύλια προέρχονται από αμπέλια ηλικίας 40-60 ετών, σε υψόμετρα 280 έως 380 μέτρων. Οι αποδόσεις, όπως θα ήταν αναμενόμενο, είναι περίπου 500 κιλά ανά στρέμμα σε μια συνολική καλλιέργεια 50 μόνο στρεμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα αμπέλια καλλιεργούνται εντελώς άνυδρα. Η ζύμωση πραγματοποιείται με άγριες ζύμες, υπό ελεγχόμενες θερμοκρασίες, μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Μετά τη ζύμωση, παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες για 18 μήνες. Εκεί οφείλεται ο αρωματικός χαρακτήρας, η φοβερή συμπύκνωση και ισορροπία του, συνδυαστικά με τη μακρά επίγευση.

Οινοποιείο Βατίστας Ίρινον 2024 Ροζέ

11.70
Ένα απολαυστικό ροζέ, βασισμένο στις γηγενείς ποικιλίες της Λακωνίας. Ένα ροζέ με χαρακτήρα φτιαγμένο για να συνδυαστεί εξαιρετικά με την Ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.

Οινοποιείο Μ20 Sleeping Bear 2024 Λευκός

10.60
Η Μ20 οινοποιητική μας προσφέρει έναν φρέσκο Ροδίτη στα καλύτερα του αποδεικνύοντας ότι αυτή η πολυφυτεμένη ποικιλία της Αιγιαλείας αν οινοποιηθεί σωστά και με αγάπη μπορεί να δώσει εξαιρετικούς μονοποικιλιακούς οίνους υψηλής ποιότητας. Ο ροδίτης Μ20 προέρχεται από ιδιόκτητο αμπέλι το οποίο βρίσκεται σε ξερικές πλεύρες τις Αιγιάλειας με βορεινή έκθεση. Χρώμα λαμπερό λευκοκίτρινο. Έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Πλούσιο σώμα, νόστιμο με ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Ιδανικός συνδυασμός με μακαρονάδες θαλασσινών, ψητά ψάρια, παραδοσιακές πίτες και δροσερές σαλάτες. Σερβίρεται στους 8-10οC.    

Σ.Ι.Μ. Μαράθι Ασύρτικο 2023 Λευκός

15.50
Ο Στέλλιος Μπουτάρης ανακάλυψε τον μικρό αμπελώνα του Αρσένη Λούκη που διατηρεί ζωντανή τη μακρά αμπελουργική παράδοση της οικογένειάς του στην Πάρο. Βρίσκεται στο χωριό Μαράθι, στις παυφές του Αγίου Μηνά. Η ηλικία των κλημάτων του Ασύρτικου ξεπερνά τα 30 χρόνια.