Απ’ τη Μαγειρίτσα στη Σούβλα: Το Πάσχα Μέσα απ’ το Ποτήρι μας


Γράφει ο Φώτης Σταθόπουλος
Ναι θα το παραδεχτώ δημόσια και με κάθε σεβασμό για τα ήθη του τόπου μας. Ανήκω σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που στο άκουσμα του Πάσχα, ο πρώτος αυθόρμητος συνειρμός είναι η σύναξη με συγγενείς και φίλους γύρω από ένα τραπέζι με φαγητό και κρασί. Για να γίνω ακόμη πιο σαφής, γύρω από πολλά τραπέζια, με πολλά φαγητά και πολλά κρασιά αντίστοιχα.
Όσον αφορά το φαγητό τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις παραδόσεις κάθε τόπου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά κυρίως συζητάμε για το τραπέζι μετά την Ανάσταση που πρωταγωνιστεί η μαγειρίτσα και το τραπέζι της Κυριακής που πρωταγωνιστούν οι σούβλες.
Ως προς τους φίλους και τους συγγενείς, το μόνο που έχω να πω είναι ότι έχω σταθεί αρκετά τυχερός σε αυτή τη ζωή και στην πλειοψηφία τους αγαπούν το καλό φαγητό και το καλό κρασί.
Η προσέγγισή μου στις προτάσεις κρασιών που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση «το τάδε πιάτο με το δείνα κρασί», χωρίς καμία πρόθεση τυπολατρίας. Ειδικά την Κυριακή του Πάσχα δεν έχω μεγαλύτερη χαρά από τα ανοίγω διάφορα κρασιά ταυτόχρονα και να τα δοκιμάζουμε όλοι μαζί παρέα με διαφορετικά εδέσματα και υπό αυτό το πρίσμα θα ήθελα να αξιολογήσετε αυτά που θα σας προτείνω στη συνέχεια.
Μια καλή αρχή
Ας ξεκινήσουμε από τα γενικά. Πλέον όλοι ξέρουμε πως οι κλασικές ελληνικές ποικιλίες το Ασύρτικο, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο και άλλες πολλές ταιριάζουν πάρα πολύ με όλα αυτά που αναφέραμε μέχρι τώρα . Θα σας προτείνω λοιπόν κάποια που υποθέτω ότι μπορεί να μην σας είναι τόσο γνωστά και θα είχατε ενδιαφέρον να τα δοκιμάσετε.
Μαράθι Ασύρτικο 2023, Σ.Ι.Μ., ΠΓΕ Κυκλάδες
Ένα ασύρτικο από την Πάρο από το project του Στέλιου Μπουτάρη στις Κυκλάδες. Μπορείτε να το δοκιμάσετε τόσο το βράδυ της ανάστασης με την μαγειρίτσα, όσο και με τα ορεκτικά της Κυριακής.
Εναλλακτικά: Σκάλα Λευκός 2024, Μαλαγουζιά – Ασύρτικο, Κτήμα Γάτσινος, Π.Γ.Ε Πελοπόννησος.
Το κρασί με το οποίο αγαπήσαμε τον Θανάση Γάτσινο, έναν μικρό και δαιμόνιο οινοποιό από την περιοχή της Νεμέας. Αξίζει να δοκιμάσετε και την ερυθρή Σκάλα, ένα ζουμερό αγιωργίτικο με πολύ διακριτικό βαρέλι.
Η αγάπη μας για τη Σαντορίνη, τη Νεμέα και τη Νάουσα είναι δεδομένη απλά θέλω να σας μιλήσω για νέες αγάπες!
Μαγειρίτσα
Cremant d’ Alsace Blanc de Noir 2022, Pinot noir, Domaine Fernand Engel
Ναι δεν κρατήθηκα και το χω δοκιμάσει, γιατί είμαι μέλος του κινήματός «Μαγειρίτσα ΟΧΙ ΜΟΝΟ το Πάσχα» αλλά και με πλείστες εκδοχές του φρικασέ!
Εναλλακτικά: Petnat Blooming Island 2022, Ξινόμαυρο – Μαλαγουζιά – Ασύτρικο, Κτήμα Καμάρα.
Αν τρίβατε τα μάτια σας με την προηγούμενη πρόταση, να δείτε τι θα πάθετε μ’ αυτό το petnat ήπιων παρεμβάσεων από τους μάστερ του είδους την οικογένεια Κιουτσούκη.
Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες
Μετά τη μαγειρίτσα, να πούμε ένα κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες.
Μια νέα ετικέτα έκπληξη από το οικογενειακό οινοποιείο Γιαννίκου στην Κορινθία
Πήγασος 2022, Αυγουστιάτης, Οινοποιείο Γιαννίκος, Π.Γ.Ε Πελοπόννησος
Εναλλακτικά: Ventum Ξινόμαυρο 2021, Οινοποιείο Σπανούδη Π.Γ.Ε Πλαγιές Πάικου
Ένα κλασικό Ξινόμαυρο από την αμπελουργική ζώνη Γουμένισσας-Κιλκίς, που μπορείτε να το δοκιμάσετε και με τις σούβλες της Κυριακής.
Η Σούβλα
Για τους ψήστες και όσους τους κάνουν παρέα με ένα ποτήρι κρασί πάνω από τις σούβλες έχω να προτείνω τα εξής:
Ορειβάτης Wild yeast 2022, Σαββατιανό, από έναν μεγάλης ηλικίας αμπελώνα από τις Πλαταιές και το μικροοινοποιείο Ακριώτου.
Κρασί γέφυρα ανάμεσα στα ορεκτικά του πασχαλινού τραπεζιού και στα κοψίδια. Ένα εξαιρετικό κρασί επίσης για εκείνους που η διάθεσή τους είναι να συνεχίσουν με λευκό και με το αρνί-κατσικάκι.
Αν θέλετε κάτι πιο φρουτώδες και ζουμερό για να συνοδεύσει τα ορεκτικά τότε σίγουρα ο ροδίτης Sleeping bear του 2023 από την ορεινή Αιγιαλεία και το μικρό οικογενειακό οινοποιείο Μ20, θα σας ενθουσιάσει.
Και ένα ροζέ από τη Λακωνία και το οινοποιείο Βατίστα.
Ιρινόν 2024, Μανδηλαριά, Θράψα, Μαυρούδι.
Αρκετή φρεσκάδα και πληθωρικό φρούτο θα κολακεύσουν τα εδέσματα που προηγούνται του κυρίως.
Πασχαλινό Τραπέζι
Και έφτασε η ώρα! Το τραπέζι έχει στρωθεί, με τις σαλάτες και τα ορεκτικά έχουμε ασχοληθεί με αρκετά απ’ τα κρασιά που συζητήσαμε και ήρθε η ώρα να μπούμε στο ψητό. Κυριολεκτικά!
Θα ξεκινήσω με την πληθωρική και έξτρα μερακλίδικη επιλογή για παλικάρια.
Μούχταρο «Παπανικόλας» 2022 από το οινοποιείο Σαμαρτζή.
Το άφθονο κόκκινο φρούτο, η πληθωρική δομή του κρασιού με τις στιβαρές αλλά ζουμερές τανίνες και η τραγανή οξύτητα θα δώσουν και θα πάρουν από τα ψητά, νοστιμιά και απολαυστικότητα την Άγια ώρα τούτη!!
Ανάλογη επιτυχία σε κάπως πιο κομψή εκδοχή θα έχει και το Pinot Noir του 2021 από το ιστορικό οινοποιείο Meerlust της Νοτίου Αφρικής.
Άντε με τις ευχές μου. Κι αν μπείτε στον πειρασμό και δοκιμάσετε κάτι απ’ όλ’ αυτά θα χαρώ να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας.
Όμως ότι και να επιλέξετε να δοκιμάσετε να θυμάστε πως το σημαντικότερο όλων είναι να το μοιραστείτε με τους ανθρώπους που επιλέξατε να περάσετε αυτές τις μέρες και να αφήσετε απλά το κρασί να γίνει ο δίαυλος της αγάπης και της συντροφικότητας.
Καλό Πάσχα!