Η Ελλάδα από τον Μινωικό πολιτισμό μέχρι και σήμερα είναι μια αμπελουργική χώρα. Ο Θεόφραστος ήταν ο πρώτος αμπελουργός που μίλησε για την σημασία του τόπου και του κλίματος στην έκφραση των ποικιλιών και μετά οι Γάλλοι το εξέλιξαν χρησιμοποιώντας τον ορισμό terroir.

Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν πολύ μεγάλη έμφαση στην γνώση αλλά και στην τελετουργία του κρασιού. Ήταν οι πρώτοι που αποτύπωσαν την έννοια της απόλαυσης μέσω της εμπειρίας και της πνευματικής εξέλιξης μέσω της γευστικής γνώσης. Για αυτόν τον σκοπό δημιούργησαν τους πρώτους οινοχόους, τα συμπόσια  και φυσικά έναν ολόκληρο θεό, τον Διόνυσο.

Με τα σεμινάρια θα προσπαθήσουμε να εισαχθούμε, επαγγελματίες και καταναλωτές, στον μαγικό κόσμο του κρασιού με σκοπό να αναπτύξουμε την οινική και γαστρονομική μας παιδεία.

Άλλωστε ο πλούτος της Ελλάδας λόγω κλίματος και τοπογραφικής ποικιλομορφίας είναι η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση που της προσδίδει υπεραξία. Όπως πολύ εύστοχα είχε γράψει και  ο Ελύτης «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Πιο συγκεκριμένα,  κύριος εισηγητής των σεμιναρίων θα είναι ο Φώτης Σταθόπουλος.

Σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για την έναρξη των τμημάτων που θα είναι 18 ώρες και 6 τρίωρα μαθήματα .

Ο Σταθόπουλος Φώτης ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο χώρο της εστίασης από το χώρο του καφέ πριν είκοσι περίπου χρόνια όπου παραμένει ενεργός ως εισηγητής σε σεμινάρια barista. Διετέλεσε επίσης κριτής στα εθνικά πρωταθλήματα barista (SCA) από το 2014 έως και το 2019. Με το κρασί άρχισε να ασχολείται το 2012 και εργάστηκε σε επιχειρήσεις εστίασης ως οινοχόος, υπεύθυνος λειτουργίας αλλά και ως εισηγητής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με το service του κρασιού και τη γευσιγνωσία σε Αθήνα, Μύκονο και Βερολίνο.

Παρακολούθησε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στο αντικείμενο σε πολλούς και διαφορετικούς φορείς όπως το WSPC (WSET Lv 3), το Court of Master Sommelier (1st Lv), το γεωπονικό ινστιτούτο Αθηνών και την Genius in Gastronomy. Το 2018 πιστοποιήθηκε με επιτυχία ως οινοχόος από την παγκόσμια ένωση οινοχόων (Sommelier ASI Dip num. 3131). Από το 2015 είναι εγγεγραμμένο μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Σαντορίνη στον τομέα του οινοτουρισμού ως συνοδός επισκέψεων στα οινοποιεία του νησιού. Στο σεμιναριακό κύκλο μαθημάτων της Winest είναι ο κύριος εισηγητής για δεύτερη χρονιά.

Κατεβάστε το βιογραφικό του από εδώ