Masterclass

Δοκιμάζοντας το Ξινόμαυρο

Το Ξινόμαυρο δεν είναι απλά μια από τις σπουδαιότερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες.

Είναι η ερυθρή ποικιλία με τον πιο ηχηρό χαρακτήρα, που μπορεί μεν να διαφοροποιείται ανάλογα με το ποιος και που το καλλιεργεί και το οινοποιεί, αλλά καταφέρνει να διατηρεί με υπερβατικό τρόπο τα στοιχεία της ταυτότητας του, ιδιαίτερα όταν του δίνουμε τη δυνατότητα να εξελιχθεί στη φιάλη. 

Αυτή η ιδιαίτερη ταυτότητα είναι που άλλους τους δυσκολεύει και άλλους τους γοητεύει.

Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι η ποικιλία που αναδεικνύει ανεπιτήδευτη δύναμη και βάθος. 

Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που έχρισαν την ποικιλία πρεσβευτή του ελληνικού αμπελώνα και την έφεραν σε ευθεία σύγκριση άλλες καταξιωμένες ερυθρές ποικιλίες του διεθνούς αμπελώνα. 

Θα δοκιμάσουμε 8 διαφορετικά κρασιά από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικά στυλ. Από Blanc de Noir, ροζέ, κλασικές ερυθρές οινοποιήσεις και ήπιων παρεμβάσεων, μέχρι και ροζέ ρετσίνα!

Επιλέξαμε μικρά οινοποιεία από κλασικές και μη περιοχές που το κοινό τους γνώρισμα είναι οι ιδιόκτητοι αμπελώνες και η προσπάθεια για την δημιουργία κρασιών ταυτότητας. 

Μας ενδιαφέρει να εξερευνήσουμε το πλούσιο δυναμικό της ποικιλίας αλλά και να αντιπαραβάλουμε παλιές και νέες αισθητικές προσεγγίσεις από μεριάς τον οινοποιών.

Σας περιμένουμε όλους, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 20:00 στην έδρα της Winest: Δεκελίας 21, Μεταμόρφωση 14451.

Εισηγητής θα είναι ο έμπειρος οινοχόος και εκπαιδευτής, Φώτης Σταθόπουλος. Περισσότερες πληροφορίες στο βιογραφικό του που μπορείτε να δείτε  εδώ.

Για επιπλέον πληροφορίες ή ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στέλνοντας mail στο ewinest.eshop@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 2111825427 και στο 6932829174 (Τζάκος Δημήτρης)

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ

Κτήμα Καμάρα ‘Shadow Play’ Ερυθρός 2020

24.50
Ένα εξαιρετικό Ξινόμαυρο από την οικογένεια Κιουτσούκη με φυσική προσέγγιση, αυθόρμητη ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες, χωρίς καμία προσθήκη οινολογικών ουσιών και 12μηνη παλάιωση σε παλιά βαρέλια. Στην όψη πλούσιο βαθύ κόκκινο χρώμα, με πολυπλοκότητα αρωμάτων. Στην μύτη αρώματα από μικρά κόκκινα φρούτα, βανίλια, δαμάσκηνα, τομάτα και μαύρη ελιά. Στο στόμα πλούσιο, με γεμάτο σώμα, μέτρια οξύτητα, καλά ισορροπημένες τανίνες και μακριά επίγευση. Συνοδέυεστε το με πιάτα κυνηγιού, χοιρινό ψητό ή στη σούβλα, σουπιές σε σάλτσα κρασιού, στιφάδο και μοσχάρι κοκκινιστο. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 16-18 οC

Κτήμα Καμάρα ‘Stalisma Pure’ Ροζέ 2022

23.30
Από την ποικιλία Ξινόμαυρο, ένα φυσικό ημίξηρο ροζέ ζυμωμένο με τις ιθαγενείς του ζύμες για 2 μήνες σε παλιά βαρέλια. Στην όψη χρώμα σκούρο ροζέ. Στη μύτη ξεχωρίζει η χαρακτηριστική λιαστή τομάτα και η μαύρη τσακιστή ελιά, χαρακτηριστικό του Ξινόμαυρου με νότες φράουλας και βατόμουρου. Στο στόμα, νευρική αλλά ισορροπημένη οξύτητα, με σώμα γεμάτο και επίγευση που διαρκεί. Συνδυάζεται υπέροχα με λαδερά φαγητά της ελληνικής κουζίνας (μπριάμ, γεμιστές τομάτες, μουσακάς, ιμάμ), μοσχάρι κοκκινιστό και λιπαρά τυριά. Εξαιρετικός συνδυασμός με σορμπέ. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 11-13 οC.  

Κτήμα Καραδήμου ‘Vissa’ 2018 Ερυθρός

31.70
Η ΒΗΣΣΑ είναι ένα εξαιρετικό Ξινόμαυρο το οποίο παράγεται αποκλειστικά από πλήρως ωριμασμένα σταφύλια βιολογικής γεωργίας Ξινόμαυρου από 10ετή κλήματα στον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα στην περιοχή ‘Παλαιοκάστρα’ – ‘Βήσσα’ κατά τον Όμηρο στο Μεγαπλάτανο Αταλάντης. Μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα, με ένα μπουκέτο αρωμάτων στο οποίο κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα όπως μαρμελάδες κερασιού και φράουλας, μπαχάρια, γλυκόριζα και βανίλια από το βαρέλι. Στο στόμα χαρακτηριστική οξύτητα με τανίνες σφικτές που μαλακώνουν με κάθε επιπλέον χρόνο παλαίωσης. Πληθωρικό και ισοροπημένο με επίγευση που διαρκεί. Συνδυάστε το με κόκκινα μαγειρευτά κρέατα, μοσχαρίσιες μπριζόλες, μαλακά τυριά και τυριά ωριμανσης. Σερβίρεται στους 16-18°C.

Κτήμα Λιάπη Ραψάνη Ερυθρός 2019

12.90
Η Ραψάνη του Κωνσταντίνου Λιάπη είναι ένα κρασί που δημιουργήθηκε με γηγενείς ζύμες και μηδαμινές παρεμβάσεις, κουβαλώντας όλο τον χαρακτήρα τόσο του terroir όσο και των τριών της ποικιλιών. Ο Κωνσταντίνος Λιάπης με την εμπειρία του στο αμπέλι σε συνεργασία με τον Απόστολου Θυμιόπουλο έδωσαν ένα εντυπωσιακό κρασί το οποίο αφού παλαιώσει για 12 μήνες σε παλιά δρύινα βαρέλια, εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, χωρίς πρόσθετα θειώδη. Χρώμα βαθύ κόκκινο με αρκετές πορφυρές ανταύγειες. Μύτη γεμάτα με αρώματα από κόκκινα φρούτα, κεράσι, βύσσινο, φράουλα, μαζί με ελιά, φύλλα τσαγιού, δεντρολίβανο, λιαστή ντομάτα, βανίλια και πουρό! Στο στόμα πυκνό και πλούσιο σε φρούτο, με αισθητές και καλοδουλεμένες τανίνες και την έντονη την οξύτητα να ολοκληρώνει ένα απολαυστικό, ισορροπημένο, γευστικό σύνολο. Είναι αναμφισβήτητα ένα κρασί που θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο όσο μένει στην φιάλη. Σερβίρεται στους  17°C. Συνδυάζεται υπέροχα με  κοκκινιστά κρέατα, κυνήγι, ριζότο μανιταριών, μουσακά, γιουβετσάδες και ώριμα τυριά.

Οινοποιείο Κεχρής ‘Ρόζα’ Ρετσίνα Ροζέ

11.80
Η Ρόζα έιναι μια ρετσίνα με πληθωρικό χαρακτήρα και ένα στοίχημα για τον Στέλιο Κεχρή να μας συστήσει μια σπάνια ροζ εκδοχή ρετσίνας. Στην όψη το χρώμα είναι βαθύ ροζε με ιώδεις ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχεί μια πολυπλοκότητα αρώματων με την αγριοφράουλα να εναλλάσεται με τις δροσερές νότες του ρετσινιού,  μαστίχας και αρωματικών βοτάνων τα οποία με τη σειρά τους ενώνονται επάνω σε ένα καπνιστό φόντο από την 6μηνη παραμονή της σε βαρέλι. Στο στόμα η χαρακτηριστική οξύτητα του Ξινόμαυρου προσδίδει στο κρασί φρεσκάδα και ισορροπεί με την αρωματική του ένταση του κρασιού, αφήνοντας μια πικάντικη επίγευση. Συνοδεύει εξαιρετικά μεζεδάκια θαλασσινών, μανιτάρια στη σχάρα, καπνιστό σολωμό, κοκκινιστά ψάρια, αρνί φούρνου, σουτζουκάκια, ψητές μελιτζάνες, πιάτα της ασιατικής κουζίνας, σούσι και πικάντικα σκληρά τυριά. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος 10-12ο C.

Οινοποιείο Μαραντίδη Νάουσα Ερυθρός 2020

12.40
Κλασσική "Νάουσα" με την πλήρη έκφραση των χαρακτηριστικών της ποικιλίας και της περιοχής. Η ετήσια παραγωγή δεν ξεπερνά τις 3000 φιάλες από 5 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα.