Κρασί

Εντυπώσεις από την FOOD EXPO 2023

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε αυτή την έκθεση η Winest είχε τη δυναμικότερη παρουσία από κάθε άλλη φορά με δύο περίπτερα. Στο πρώτο μπορούσε κανείς να δοκιμάσει τα κρασιά της οικογένειας Παπαθανασίου από τα Φάρσαλα, του οινοποιείου Μ20 από την ορεινή Αιγιαλεία, του κτήματος Γάτσινου από τη Νεμέα, του οινοποιείου Γκότση από τη Μεσσηνία, του οινοποιείου Λίθος από το Σούλι αλλά και να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς.

Στο δεύτερο περίπτερο, σε συνεργασία με τη La meat maison, μπορούσε κανείς να δοκιμάσει κρασιά από το διεθνή αμπελώνα, από το portfolio που επιμελείται ο οινοχόος Γιάννης Μαντάς αλλά και να συναντήσει τον κύριο Καραδήμο από το ομώνυμο οινοποιείο της Αταλάντης και να δοκιμάσει τα κρασιά του, καθώς και τα κρασιά του κτήματος Χαραλαμπάκη από το νομό Ηρακλείου της Κρήτης.

Ωστόσο σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από τα κρασιά που δοκίμασα τόσο στην πλατεία γευσιγνωσίας όσο και στα περίπτερα άλλων εκθετών. Στη συγκεκριμένη έκθεση, εκτός από αρκετά γνωστά και καταξιωμένα οινοποιεία, μας δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα κρασιά αρκετών παραγωγών που είναι λιγότερο γνωστοί και με την παρουσία τους εκεί φιλοδοξούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να πω ότι η πλατεία γευσιγνωσίας, η οποία ήταν για ακόμη μια φορά άρτια οργανωμένη, είναι ένα σημαντικό εργαλείο εξοικονόμησης χρόνου αλλά και συγκριτικής δοκιμής κρασιών από διαφορετικούς παραγωγούς βάσει ποικιλιακής σύνθεσης ή στυλ κρασιού.

Θα ξεκινήσω από τα κρασιά των γνωστότερων οινοποιείων τα οποία ομολογουμένως βρίσκονται αρκετά βήματα μπροστά. Το κτήμα Θεόπετρα από τα Μετέωρα της οικογένειας Τσιλιλή είχε δυναμική παρουσία και όλα τα κρασιά του είναι καλοφτιαγμένα. Αυτά που ξεχώρισα ήταν: το λευκό «Άγονη γραμμή» του ‘21, ένα ασυνήθιστο blend, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Gewurztraminer , το Ξινόμαυρο ροζέ του ‘22, το ερυθρό Λημνιώνα του ‘20 και η ευχάριστη έκπληξη ήταν το αφρώδες ροζέ «Απρίλης» του ‘22 από την ποικιλία Λημνιώνα.

Θεόπετρα
Κτήμα
Aprilis 2022
Λημνίωνα & Ξινόμαυρο
Ροζέ Αφρώδες Ξηρός
750ml

12.40
O Aprilis κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2021 και θα κυκλοφορεί την 1η Απριλίου κάθε νέου έτους. Οι φυσαλίδες του δροσερού φινετσάτου ροζέ οίνου παράγονται από δευτερογενή ζύμωση σε κλειστή δεξαμενή. Τα αρώματα είναι αντιπροσωπευτικά των λουλουδιών και φρούτων της άνοιξης.

Το κτήμα Μάρκου από τη Παιανία είναι σταθερή αξία στην οινοποίηση του σαββατιανού σε όλες του τις εκδοχές. Το σαββατιανό βαρέλι «Φαινόμενα» του ‘20 είναι ένα σπουδαίο λευκό «βαρελάτο» που εντυπωσιάζει τόσο με την πληθωρικότητά του όσο και με την πολυπλοκότητά του. Επίσης μου κέντρισε το ενδιαφέρον το ροζέ «Euphoria», ένα blend από Αγιωργίτικο, Syrah και Ασύρτικο.

Μάρκου
Κτήμα
Euphoria Rose 2022
Αγιωργίτικο
Ροζέ Ξηρός
750ml

16.50
Τα αμπελοτόπια του κτήματος Μάρκου χρονολογούνται στο 1928 και βρίσκονται τόσο στην Αττική όσο και στη Νεμέα. Το αμπελοτόπι για την παραγωγή του συγκεκριμένου ροζέ οίνου χρονολογείται 20 χρονών, βρίσκεται στη Νεμέα και η καλλιέργεια είναι μονοποικιλιακή Αγιωργίτικο.

Το οινοποιείο Καραμήτρου από το Μεσενικόλα Καρδίτσας παρουσίασε δύο πολύ ενδιαφέροντα αφρώδη, το Snob λευκό από Μοσχάτο Αμβούργου και το «Snob» ροζέ από Λημνιώνα. Πέρα από το ερυθρό ΠΟΠ Μεσενικόλα για το οποίο το οινοποιείο είναι γνωστό αξίζει κανείς να δοκιμάσει από τη σειρά «Moi je m’en fous!» τη Λημνιώνα του ‘21, που έχει ωριμάσει για 12 μήνες σε γαλλική δρυ, αλλά και το Syrah του ‘19 με 12 μήνες βαρέλι επίσης, από ένα μοναδικό αμπελώνα, ηλικίας 44 ετών.

Monsieur Nicolas
Oινοποιείο
Moi Je M’en Fous 2022
Λημνιώνα
Ερυθρός Ξηρός
750ml

14.20
Η ποικιλία Λημνιώνα ευδοκιμεί στους πρόποδες των Αγράφων ορέων, σε αμπελώνες που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, έχουν χαμηλή στρεμματική απόδοση και εκφράζουν το μικροκλίμα γύρω από την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.

Monsieur Nicolas
Oινοποιείο
Paradise Can Wait 2019
Syrah
Ερυθρός Ξηρός
750ml

19.20
Αξιοσημείωτη για την παραγωγή αυτού του ιδιαίτερου οίνου θεωρείται η χρήση βαρελιών εκ των οποίων το 60% που χρησιμοποιείται είναι πρώτης χρήσης και το υπόλοιπο 40% είναι δεύτερης και τρίτης χρήσης. Επίσης, τα βαρέλια είναι καμμένα με ατμό και όχι με φωτιά, ώστε η επιρροή από το ξύλο να είναι ηπιότερη και λιγότερο διακριτή.

Monsieur Nicolas
Oινοποιείο
Snob 2022
Λημνιώνα
Ροζέ Ξηρός Αφρώδες
750ml

20.50
Ο τρύγος διεξάγεται χειρωνακτικά. Όσον αφορά τις τεχνικές οινοποίησης εφαρμόζεται προζυμωτική εκχύλιση για 6 ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες και αναγωγικό περιβάλλον προκειμένου να διατηρείται το αντιπροσωπευτικό αρωματικό δυναμικό της ποικιλίας. Ο παραγόμενος οίνος ωριμάζει μαζί με τις λεπτές οινολάσπες του για χρονικό διάστημα 2 μηνών. Τα αμπελοτόπια καλλιεργούνται σε υψόμετρο 700 μ. και σε συνδυασμό με τη Λίμνη Πλαστήρα εξασφαλίζεται ο πρόωρος τρύγος που αποδίδει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά στο παραγόμενο ροζέ οίνου με ικανοποιητικού μεγέθους φυσαλίδες.

Το οινοποιείο Βενετσάνου ήταν ο εκπρόσωπος της Σαντορίνης στην έκθεση. Δοκίμασα την ΠΟΠ Σαντορίνη του ’22, η οποία είναι εξαιρετική. Μου κέντρισε επίσης το ενδιαφέρον το λευκό από Πλατάνι και Αθήρι του ‘21. Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν το «Saint John» του ‘19, που θα κυκλοφορήσει στον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό των 450 φιαλών. Μια ΠΟΠ Σαντορίνη που έχει ωριμάσει για 30 μήνες σε γαλλική δρυ των 500 λίτρων. Με αυτό το κρασί το οινοποιείο θέλει να αναβιώσει μια από της ιστορικές ετικέτες του Γιώργου Βενετσάνου.

Οινοποιείο Βενετσάνου
Santorini 2021
Ασύρτικο
Λευκός Ξηρός
750ml

25.00
Το οινοποιείο Βενετσάνου είναι το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο της Σαντορίνης και ιδρύθηκε το 1949. Η αντιπροσωπευτική απόδοση του Ασύρτικου με

Την Τήνο εκπροσώπησε το οινοποιείο Βαπτιστής. Παρόλο που είναι ένα σχετικά νέο οινοποιείο το αναφέρω εδώ ανάμεσα σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη διαδρομή καθώς τα κρασιά του είναι άρτια από τεχνικής άποψης εδώ και αρκετά χρόνια. Το «Βαπτιστής Λευκό» του ‘20 από Μονεμβασιά και Ασύρτικο μαζί με την «Αντάρα» του ‘21 από Ασύρτικο είναι οι πιο γνωστές ετικέτες λευκών κρασιών του οινοποιείου. Την γκάμα των λευκών ξηρών έρχεται να συμπληρώσει το «Ποταμίσι» του ‘22, το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Είναι η τρίτη χρονιά που το οινοποιείο παρουσιάζει τη συγκεκριμένη ετικέτα και μετά από αρκετές αλλαγές και πειραματισμούς με τα πρωτόκολλα οινοποίησης φαίνεται πως το τελικό αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα. Αξίζει να δοκιμάσετε το ερυθρό Μαυροτράγανο του ‘21 με 7 μήνες ωρίμανσης σε γαλλική δρυ δεύτερης και τρίτης χρήσης.

Από το κτήμα Θεοδωρακάκου, από την Λακωνία, η Κυδωνίτσα του ‘22 είναι απλά ένα από τα κορυφαία κρασιά της ποικιλίας που κυκλοφορούν, ενώ το ερυθρό Μαυρούδι του ‘18 με 12μηνη ωρίμανση σε γαλλική δρυ είναι απλά ένα από τα καλύτερα ελληνικά ερυθρά κρασιά στην κατηγορία τιμής που μετά βίας ξεπερνά τα 10 ευρώ!

Θεοδωρακάκου
Κτήμα
Kydonitsa 2022
Κυδωνίτσα
Λευκός Ξηρός
750ml

11.00
Η Κυδωνίτσα είναι η πιο χαρακτηριστική λευκή ποικιλία και αναβίωσε τις τελευταίες δεκαετίες στη Λακωνία. Η συγκεκριμένη ποικιλία αποδίδει οίνους ισορροπημένους με αρώματα κυδωνιού όπως υποδηλώνει και το όνομα της. Ο τρύγος διεξάγεται χειρωνακτικά στις αρχές Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τις τεχνικές οινοποίησης εφαρμόζεται προζυμωτική εκχύλιση σε χαμηλή θερμοκρασία για καλύτερη προστασία του αρωματικού δυναμικού της ποικιλίας. Ο παραγόμενος οίνος ωριμάζει στις λεπτές οινολάσπες για 2 μήνες και ακολουθεί η εμφιάλωση.

Θεοδωρακάκου
Κτήμα
Μavroudi 2018
Μαυρούδι
Ερυθρός Ξηρός
750ml

12.50
Το κτήμα Θεοδωρακάκου έχει εφαρμόσει τη βιολογική γεωργία από το 1996, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια σπάνιων γηγενών ποικιλιών όπως το

Από το Συνεταιρισμό της Σάμου ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το λευκό «Αρχέγονα Εδάφη» του ‘21 από Μοσχάτο Σάμου, ενώ από την Πατραϊκή Οινοποιεία η γλυκιά μαυροδάφνη «Innamorato» NV είναι απλά εντυπωσιακή. Πρόκειται για ένα κρασί που δημιούργησε η νέα γενιά οινολόγων του οινοποιείου από παλιά βαρέλια που παρέλαβε από την προηγούμενη γενιά και το κρασί κυκλοφόρησε στην αγορά αφού πρώτα έμεινε στη φιάλη για 10 χρόνια.

Συνεταιρισμός ΕΟΣ
Αρχέγονα εδάφη
Μοσχάτο
Λευκός Ξηρός
750ml

24.20
Ο συνεταιρισμός ΕΟΣ Σάμου αναδεικνύει τους τοπικούς αμπελουργούς, παράγοντας τον εμβληματικό οίνο <<Αρχέγονα εδάφη>>, αντιπροσωπευτικό της Σάμου. Οι αμπελώνες συγκαταλέγονται στους παλαιότερους του νησιού με βόρεια έκθεση, βρίσκονται σε υψόμετρο που ανέρχεται στα 1000 μέτρα, με πολύ φτωχά εδάφη. Ο παραγόμενος οίνος παρέμεινε σε ωοειδείς δεξαμενές για χρονικό διάστημα 12 μηνών, εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος και ακολλάριστος, δίνοντας ένα Μοσχάτο ήπιας παρέμβασης που διαφοροποιείται από τους  ομοίους οίνους .

Περνάμε τώρα στα λιγότερο γνωστά οινοποιεία που κατά τη γνώμη μου κέρδισαν τις εντυπώσεις της έκθεσης, ξεκινώντας από την Πάρο και το κτήμα Ρούσσος που βρίσκεται στην περιοχή Αστέρας. Με το οινοποιείο συνεργάζεται και το «ιπτάμενο δελφίνι» οινολόγος των Κυκλάδων Ηλίας Ρουσσάκης, από το οινοποιείο Βασάλτης της Σαντορίνης με τον οποίο συνεργάζεται επίσης και το οινοποιείο του Βαπτιστή από την Τήνο που αναφέραμε παραπάνω. Τα κρασιά που ξεχώρισα ήταν το Κτήμα Ρούσσος Λευκό από Μονεμβασιά, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά και το ερυθρό ΠΟΠ Πάρος από Μανδηλαριά και Μονεμβασιά με 8μηνη ωρίμανση σε αμερικάνικη και γαλλική δρυ, δεύτερης και τρίτης χρήσης.

Από το Κτήμα Ακράνι, γνωστό και ως Αμπελώνες Τρανταφυλλοπούλου από την Κω, δοκίμασα ένα πολύ ενδιαφέρον ροζέ από τις διεθνείς ποικιλίες Sauvignon Blanc και Cabernet Sauvignon.

Akrani
Κτήμα
Single Vineyard Miniera 2022
Sauvignon Blanc & Cabernet Sauvignon
Ροζέ Ξηρός
750ml

13.00
Η ποικιλιακή σύνθεση του ροζέ οίνου του κτήματος Akrani πλαισιώνεται μεταξύ του blend δύο ποικιλιών, οι οποίες κυμαίνονται σε 60% Sauvignon blanc και 40% Cabernet sauvignon. To αμπελοτόπι χρονολογείται στα 22 έτη και η διαχείριση του βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας. Ο τρύγος του Sauvignon Blanc προηγείται 10 ημέρες συγκριτικά με του Cabernet sauvignon. Η ωρίμανση του παραγόμενου οίνου επιτυγχάνεται παρουσία ελαφρών οινολασπών και ολοκληρώνεται σε 2-3 μήνες μέσω περιοδικού "batonnage" σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Το οινοποιείο Κακουλίδη από το χωριό Σφενδάμη στους πρόποδες του Ολύμπου στο νομό Πιερίας ομολογώ πως το γνώρισα και δοκίμασα τα κρασιά του για πρώτη φορά σε αυτή την έκθεση. Τα κρασιά που με κέρδισαν ήταν ένα πληθωρικό Ασύρτικο, το ροζέ από Ξινόμαυρο και το ερυθρό Ξινόμαυρο του ‘19 με 18μηνη ωρίμανση σε δεύτερης χρήσης γαλλική δρυ.

Από το οινοποιείο Πουλτσίδη από τις Νέες Καρυές του νομού Λάρισας μου κέντρισαν το ενδιαφέρον το Sauvignon Blanc του ‘22, το ροζέ αφρώδες από Λημνιώνα και το Vintage του ‘18 από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο  και Cabernet Sauvignon που ωριμάζει για δύο χρόνια σε γαλλική δρυ πρώτης, δεύτερης και τρίτης χρήσης και παλαιώνει για άλλα δυο χρόνια στην φιάλη πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Επίσης ενδιαφέρον έχει το ερυθρό blend Αγιωργίτικο, Λημνιώνα του ‘ 22 από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας με αυθόρμητη ζύμωση.

Επίσης ενδιαφέροντα βρήκα τα κρασιά του οινοποιείου Καραβανά από το χωριό Δαφνοσπηλιά της Καρδίτσας. Η βασική ποικιλία της περιοχής είναι το Μαύρο Μοσχάτο όπου το οινοποιείο την παρουσιάζει τόσο σε ερυθρές εκδοχές αναμειγνύοντάς την είτε με Λημνιώνα είτε με Merlot, σε ροζέ μαζί με Ροδίτη Αλεπού αλλά και σε Blanc de noir.

Οινοποιείο Καραβάνα
Bijoux 2022
Ροζέ Ξηρός
Μαύρο Μοσχάτο
750ml

10.00
Τα Κρασιά Καραβάνα προέρχονται από τη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας, στους πρόποδες των Αγράφων. Από το 1993 η οικογένεια Καραβάνα δημιουργεί κρασιά με σεβασμό αναδεικνύντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χαρίζει η εντοπιότητα αλλά και τον φυσικό χαρακτήρα των κρασιών, τα οποία δημιουργούνται με αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση χωρίς τεχνητή σταθεροποίηση. Το Bijoux είναι ένα ροζέ ξηρό κρασί από την ποικιλία Μαύρο Μοσχάτο και χρώμα ανοιχτό τριανταφυλλί με βερικοκί ανταύγειες. Στη μύτη διακρίνονται τα αρώματα της ποικιλίας με το λουκούμι τριαντάφυλλο να κυριαρεί και να ακολουθούν η βιολέτα, η φράουλα, το σαγκουίνι και το περγαμόντο. Νόστιμο και δροσερό με επίγευση που διαρκεί. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ζυμαρικά με ελαφριές κόκκινες σάλτσες, λευκό κρέας, πίτσα και λεπτά φίνα αλλαντικά. Σερβίρεται στους 8-10°C.

Οινοποιείο Καραβάνα
Θάνος 2020
Ερυθρός Ξηρός
Μαύρο Μοσχάτο Cabernet Sauvignon
750ml

10.00
Τα Κρασιά Καραβάνα προέρχονται από τη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας, στους πρόποδες των Αγράφων. Από το 1993 η οικογένεια Καραβάνα δημιουργεί κρασιά με σεβασμό αναδεικνύντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χαρίζει η εντοπιότητα αλλά και τον φυσικό χαρακτήρα των κρασιών, τα οποία δημιουργούνται με αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση χωρίς τεχνητή σταθεροποίηση. Από τις ποικιλίες Μαύρο Μοσχάτο κααι Cabernet Sauvignon, ο Θάνος είναι ένα κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα και έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, πράσινης πιπεριάς και μαύρου και ροζ πιπεριού. Συνοδεύει εξαιρετικά κόκκινα κρέατα, πλούσιες κόκκινες σάλτσες, πικάντικα τυριά, πιάντα με γεύσεις πιπεριού. Σερβίρεται στους 16-18ºC.

Οινοποιείο Καραβάνα
Πάτροκλος 2022
Λευκός Ξηρός
Μοσχάτο Μαύρο
Ροδίτης
750ml

10.00
Τα Κρασιά Καραβάνα προέρχονται από τη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας, στους πρόποδες των Αγράφων. Από το 1993 η οικογένεια Καραβάνα δημιουργεί κρασιά με σεβασμό αναδεικνύντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χαρίζει η εντοπιότητα αλλά και τον φυσικό χαρακτήρα των κρασιών, τα οποία δημιουργούνται με αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση χωρίς τεχνητή σταθεροποίηση. Ο Πάτροκλος είναι ένα λευκό κρασί με λαμπερό χρυσαφί χρώμα από τις ποικιλίες Μαύρο Μοσχάτο και κοκκινωπό Ροδίτη. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα από λευκό τριαντάφυλλο, λευκά φρούτα, κίτρο και περγαμόντο. Στο στόμα είναι μέτριου σώματος, μέτριας οξύτητας και εξίσου αρωματικό γευστικά. Ταιριάζει εξαιρετικά με φρέσκαα τυριά, ψάρια και θαλασσινά, λευκά κρέατα και λεμονάτες σάλτσες. Σερβίρεται στους 8-10 °C.

Στα πεταχτά στην πλατεία γευσιγνωσίας δοκίμασα το «Γιοματάρι» της οικογένειας Γεώργα, ένα  αφρώδες pet nat από Σαββατιανό που μου άρεσε πολύ, όπως επίσης και η αφρώδης ρετσίνα «Botanic» από το οινοποιείο Νικολού.

Όπως καταλάβατε ήταν αρκετά τα ενδιαφέροντα κρασιά αυτής της έκθεσης και εκτός από αυτά που ανέφερα δοκίμασα αρκετά ακόμη τα οποία ήταν αξιόλογα. Επέλεξα σε αυτό το άρθρο να αναφέρω αυτά που βρήκα πιο ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα, λιγότερο γνωστά ή μη και που πιστεύω πως σίγουρα αξίζει να αναζητήσετε και να δοκιμάσετε.

Σταθόπουλος Φώτης

Οινοχόος – Σύμβουλος εκπαίδευσης Winest