Βιδιανό, Κρασί

Βιδιανό | Η ποικιλία που τόνωσε την εξωστρέφεια της αμπελοοινικής Κρήτης.

Γράφει ο Οινολόγος Παναγιώτης Κορνιώτης

Η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποίηση στη Κρήτη είναι κάτι πανάρχαιο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο τουρισμός στη μεγαλόνησο δεν είναι πανάρχαιος αλλά είναι παγκόσμιος, πολύ σημαντικός για τη χώρα μας και δεδομένος κάθε χρόνο. Τα οινοποιεία και οι αμπελώνες της Κρήτης, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κατά τη δεκαετία του ‘90 και έπειτα έγιναν επισκέψιμα, εντάχθηκαν σε δρόμους τουριστικούς και δημιούργησαν συνδέσμους. Όλα αυτά για να έρθει ο επισκέπτης κοντά στο κρασί του τόπου που επισκέφτηκε, να το αγαπήσει και να το αναζητήσει και στην πατρίδα του. Η Κρήτη έχει όλες τις προδιαγραφές αυτής της επιτυχίας και τις είχε εξαρχής. Επίσης οι άνθρωποι του κρασιού στην Ελλάδα και σε μεγάλο βαθμό οι νέες γενιές, έχουν αρχίσει μια αναζήτηση παλιών ξεχασμένων ή χαμένων ποικιλιών ώστε να τις βρουν και να δοκιμάσουν την παραγωγικότητά τους ξεχωριστά από αυτές που ήδη γνωρίζουμε. Η Κρήτη έχει την ευτυχία να είναι ένας τόπος με πολλές τέτοιες. Είναι μεγάλο νησί με πολλά ιδιαίτερα μικροκλίματα και η καλλιέργεια του αμπελιού είναι πανάρχαια.

Μια ποικιλία που ανήκει στην κατηγορία αυτή, μια ποικιλία που η οινοποίησή της γινόταν με άλλες γνωστές γιατί δεν έμπαινε κανείς σε διαδικασία να την ξεχωρίσει και να την μελετήσει, είναι το Βιδιανό. Ώσπου έγιναν οι προσπάθειες και πριν δέκα χρόνια περίπου εμφανίστηκε ως μονοποικιλιακό κρασί Βιδιανό. Από τότε η ανοδική του πορεία είναι ταχύτατη. Ανοδική σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις άρα και σε ποσότητες προϊόντος και βέβαια σε ποιοτικές οινοποιήσεις. Ο χρόνος βοηθά να βγουν συμπεράσματα. Και τα συμπεράσματα γρήγορα ήταν καλά. Εμφανίστηκε η ποικιλία που με τον αρωματικό της χαρακτήρα και την δυνατότητα της να οινοποιηθεί με διάφορους τρόπους μπορεί πάντα να δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εμφανίστηκε το Βιδιανό για να ενώσει τους οινοπαραγωγούς της Κρήτης. Να τους βγάλει προς τα έξω, να τονώσει την επαφή τους με τον κόσμο με μεγαλύτερη ακόμα αυτοπεποίθηση και να πολλαπλασιάσει τους ανθρώπους που θα δοκιμάσουν και θα εκτιμήσουν το κρητικό κρασί γενικότερα.

Η ποικιλία αυτή υπήρχε για πολλά χρόνια ανάμεσα στα άλλα κρητικά λευκά σταφύλια, κυρίως τη Βηλάνα που κυριαρχεί σε ποσότητες. Όταν οινοποιήθηκε μόνο του το Βιδιανό έδωσε ένα κρασί έντονα φρουτώδες και ιδιαίτερο.

Η προέλευσή του ως αυτόριζο κλήμα δεν είναι απολύτως γνωστή. Είναι γνωστό στη Κρήτη και ως Αβιδιανό και ίσως η ονομασία έχει σχέση με το χωριό Αβδού, ίσως με τη Μονή της Παναγίας της Βιδιανής, ίσως και με τους Βίδους, παλιά οικογένεια Ενετών που κατείχαν φέουδα στο νομό Λασιθίου.

Σήμερα το Βιδιανό είναι μια ποικιλία που εντοπίζεται κυρίως στη περιοχή του Ρεθύμνου και καλύπτει μικρές εκτάσεις, ενώ υπάρχει ένας μικρός αριθμός αμπελώνων και πιο ανατολικά, στη περιφέρεια Ηρακλείου. Αναμένεται βέβαια πολλαπλασιασμός νέων φυτεύσεων μια και εξελίσσεται σε ποικιλία – σημαία του κρητικού αμπελώνα.

Σαν φυτό ξεκινά να βλασταίνει αρχές του Μάρτη και ξεκινά να ωριμάζει τέλος Αυγούστου. Χρειάζεται να ωριμάσει καλά ώστε να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα στον καρπό και στον αρωματικό χαρακτήρα που θα προσφέρει.

Αξίζει να αναφερθεί πως παράγει κρασιά που χαρακτηρίζονται ως ΚΡΗΤΗ Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Κρήτη Π.Γ.Ε.). Ανήκει, όμως και στις επιτρεπόμενες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου στα διαμερίσματα Β. Αιγαίου, Θράκης, Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Η καλή προσαρμοστικότητά του το έφερε να καλλιεργείται και εκτός Κρήτης.

Έχει διαπιστωθεί πως η ποικιλία αυτή εκτός των λευκών φρέσκων ξηρών κρασιών που δίνει, έχει τη δυνατότητα να περάσει και από το βαρέλι και να δώσει διαφορετική αρωματική και γευστική εικόνα, το ίδιο αξιόλογη. Συναντάται, βέβαια και σε μίξεις. Παραδοσιακά με τη Βηλάνα αλλά το συναντάμε να δένει αρμονικά και με άλλες ποικιλίες όπως το Ασύρτικο.

Γευσιγνωστικά το κρασί από Βιδιανό είναι ένα πρασινοκίτρινο κρασί, στη μύτη συναντούμε τα πυρηνόκαρπα φρούτα, κυρίως το ροδάκινο και το βερίκοκο, καθώς και βότανα και άνθη με αρκετή ένταση. Στο στόμα αισθητό είναι το υψηλό αλκοόλ ενώ η οξύτητα είναι μέτρια, δεν γίνεται πολύ αισθητή αλλά συμβάλει στη καλή γευστικά ισορροπία. Θα το χαρακτηρίζαμε ως κρασί με καλό όγκο, πλούσιο και λιπαρό στόμα και με αρκετά μακρά και ευχάριστη επίγευση. Αν οι αμπελώνες βρίσκονται σε κάποιο υψόμετρο έχει παρατηρηθεί ένας πιο όξινος χαρακτήρας και μεταλλικότητα στη γεύση.

Το βαρέλι με το χρόνο, το κολακεύει και το ωριμάζει. Όλα τα στοιχεία του παίρνουν πιο ώριμες νότες και η αίσθηση της λιπαρότητας μεγαλώνει. Το φρουτώδες στοιχείο μπορεί να μεταβληθεί προς το πεπόνι και τη μπανάνα και φυσικά θα εμφανιστούν τα τριτογενή από το βαρέλι, δηλαδή καπνός, ξηροί καρποί και βανίλια.

Έχει δείξει ότι διατηρεί την έντασή του και ωριμάζει είτε ως φρέσκο είτε περασμένο από  βαρέλι.

Προσδιορίζεται πως η αντοχή του είναι πενταετίας στο κελάρι ενώ το πέρασμα από βαρέλι υπόσχεται και πιο μακροχρόνια φύλαξη.

Η ποικιλία ακόμα βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών σε οινοποιήσεις και  παλαιώσεις οπότε υπάρχει αναμονή για πολλές νέες προτάσεις.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα Κρασιά από τη ποικιλία Βιδιανό εδώ:

Ένα τέτοιο κρασί με όλα τα παραπάνω χαρίσματα είναι το:

Evnia oak aged 2019. Βιδιανό 100% περασμένο από βαρέλι για 12 μήνες.

Παράγεται στο οινοποιείο της οικογένειας Χαραλαμπάκη

Η ταυτότητά του :

Χρώμα: Λευκό
Είδος: Ξηρό
Ποικιλία: Βιδιανό
Δυνατότητα παλαίωσης: 5-6 χρόνια
Έτος: 2019
Περιοχή: Ηράκλειο, Κρήτη
Ονομασία από Νόμο: ΠΓΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αλκοολικός βαθμός: 13,8 %
Ωρίμανση σε βαρέλι: 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια
Αρώματα & Γεύσεις: Βανίλια, Καπνός, τροπικά φρούτα
Οξύτητα: Μέτρια

Ταιριάζει με καπνιστά ψάρια, λευκές σάλτσες, λευκό κρέας, λιπαρά ψαριά.

Οινοποιία Χαραλαμπάκη

Το 1975 ξεκινάει η ενασχόληση της οικογένειας Χαραλαμπάκη με την καλλιέργεια του πρώτου της αμπελώνα. Η παραγωγή ήταν κρασιού και ρακής και της σταφίδας.

Αφού το παλιό αμπέλι έγινε ελαιώνας το 2008 αποκτήθηκε το πρώτο αμπέλι (4 στρεμμάτων) της νέας εποχής με σκοπό τη δημιουργία παραδοσιακού οίνου για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών.

Εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah αλλά και Μοσχάτο Σπίνας υπάρχουν στο νέο αμπέλι.

Το 2014 έγινε αγορά 80 στρεμμάτων χέρσας γης και ελαιώνων και πλέον και  έχοντας 200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων πλέον καθώς και σύγχρονου οινοποιείου ξεκίνησαν να δημιουργούν κρασιά υψηλής ποιότητας.

Το 2018 γεννήθηκαν τα πρώτα premium εμφιαλωμένα.

Το Οινοποιείο της οικογένειας Χαραλαμπάκη παράγει ακόμα τα κρασιά :

 • Λευκοί Ξηροί Οίνοι:
  PRAXIS 1 –   Βιδιανό Ασύρτικο, PRAXIS 2 –  Μοσχάτο Σπίνας, PRAXIS 6 –  Βηλάνα & Μαλβάζια, ΔΑΝΔΗΣ – Chardonnay &
  AURORA – Sauvignon Blanc.  ,
 • Ροζέ Ξηροί Οίνοι:
  PRAXIS 3 – Κοτσιφάλι – Μαντηλάρι
 • Ερυθροί Ξηροί Οίνοι:
  PRAXIS IV – Κοτσιφάλι – Μαντηλάρι,
  ΑΛΙΚΟΣ – Cabernet Sauvignon & Syrah-Merlot
Πηγές:
Βιβλίο “The Cretan Grapes” των Μανόλη και Μαριτίνας Σταυρακάκη.
https://winesofgreece.org/el/
https://www.winesofcrete.gr/our-wines/
https://www.haralabakis.wine/

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Οινοποιείο Χαραλαμπάκη
Κέρας 2022
Βιδιανό
Λευκός Ξηρός
750ml

10.20
Το οινοποιείο Χαραλαμπάκη εφαρμόζει χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις σε ιδιόκτητα αμπελοτόπια για έλεγχο της ποιότητας της πρώτης ύλης σε συνδυασμό με υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την επεξεργασία των σταφυλιών. Τα αρώματα του βερίκοκου και του αχλαδιού, η καλή οξύτητα και το πλούσιο σώμα του δημιουργούν μια δροσιστική αίσθηση στο στόμα. Με τη μακρά επίγευση να ολοκληρώνει την απόλαυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ωρίμανση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και διαρκεί 5 μήνες. Το Βιδιανό επάξια εκπροσωπεί την κρητική οινική γη.

Οινοποιείο Χαραλαμπάκη
Praxis 2
Μοσχάτο Σπίνας 2022 Λευκός Ξηρός

750ml

10.20
Ένα ιδιαίτερα αρωματικό μονοποικιλιακό λευκό κρασί από την κρητική ποικιλία Μοσχάτο Σπίνας, μικρόρογο κλώνο του Μοσχάτου. Στην όψη έχει το χρώμα άγουρου λεμονιού. Πλούσια αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, φρεσκοστυμμένων εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και βοτάνων. Στόμα φρέσκο και δροσερό με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και πλούσιο σώμα. Συνοδεύει δροσερές σαλάτες, φρουτοσαλάτες, καλοκαιρινά κρύα πιάτα και θαλασσινά μεζεδάκια. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 8-10 °C,  

Οινοποιείο Χαραλαμπάκη
Praxis 3
Ροζέ Ξηρός
Κοτσιφάλι-Μαντηλάρι
2021
750ml

9.50
Δροσερό, φρουτώδες με ζωηρό ροζ χρώμα. Λουλουδάτος χαρακτήρας, ανθικά αρώματα και νότες ώριμου ροδιού. Στο στόμα είναι ξηρό, με αρκετά πλούσιο σώμα, μέτρια οξύτητα και μακρά επίγευση. Συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα μεσογειακής κουζίνας, ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και τόνο και πίτσα. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 10-12 °C.

Χαραλαμπάκη
Οινοποιείο
Κέρας 2021
Βιδιανό
Λευκός Ξηρός
750ml

10.20
Το οινοποιείο Χαραλαμπάκη εφαρμόζει χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις σε ιδιόκτητα αμπελοτόπια για έλεγχο της ποιότητας της πρώτης ύλης σε συνδυασμό με υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την επεξεργασία των σταφυλιών. Τα αρώματα του βερίκοκου και του αχλαδιού, η καλή οξύτητα, η ορυκτότητα και το πλούσιο σώμα του δημιουργούν μια δροσιστική αίσθηση στο στόμα. Με τη μακρά επίγευση να ολοκληρώνει την απόλαυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ωρίμανση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και διαρκεί 5 μήνες. Το Βιδιανό επάξια εκπροσωπεί την κρητική οινική γη.

Οινοποιείο Χαραλαμπάκη
Praxis 6
Λευκός Ξηρός
Βηλάνα-Μαλβαζία
2021
750ml

9.00
Λαμπερό, χρυσοκίτρινο χρώμα. Σύνθετα αρώματα ώριμων φρούτων και νότες από άνθη και βότανα με γλυκό χαρακτήρα. Πλούσιο, βελούδινο σώμα με μέτρια οξύτητα και μακρά επίγευση. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψάρια και πουλερικά, σαλάτες, πίτες και πιάτα εξωτικής κουζίνα. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 10-12 °C.

Οινοποιείο Χαραλαμπάκη
Praxis 4
Κοτσιφάλι-Μαντηλάρι
Ερυθρός Ξηρός
2021
750ml

9.50
Ένα εξαιρετικό ερυθρό blend από τις κρητικές ποικιλίες Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι με βαθυκόκκινο χρώμα. Στη μύτη αρώματα κόκκινων ώριμων φρούτων, μαζί με παλές νότες καπνού. Μέτριο σώμα με διακριτές τανίνες και  τανικό σε στόμα όπου κυριαρχούν όλες οι γευστικές εκφάνσεις του δαμάσκηνου. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, κοκκινιστά κρέατα ή κρέατα στη σχάρα. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 16-18 °C.

Οινοποιείο Χαραλαμπάκη
Praxis 1
Λευκός Ξηρός
Βιδιανό-Aσύρτικο
2019
750ml

11.00
Το Κρητικό Βιδιανό, ενώνεται με το Ασύρτικο σε μία οινοποίηση γεμάτη Αιγαίο Πέλαγος, Κρήτη και θάλασσα. Στην όψη το χρώμα του χρυσοκίτρινπο. Αρώματα από βερίκοκο και ροδάκινο συναντούν έναν κρυμμένο ορυκτώδη χαρακτήρα με βοτανικές νότες. Στο στόμα πλούσιο με μέτρια+ οξύτητα και μεκρά επίγευση. Συνδυάζεται εξαιρετικά με λιπαρά ψάρια ψητά, θαλασσινά και λευκά κρέατα. Σερβίρεται στους 10- 12 °C.