Κρασί

PROSECCO από το VENETO

prosecco

Ξέρουν και οι Ιταλοί από αφρώδη. Εκεί στο Βένετο, ανάμεσα στη σκιά των Άλπεων και στο τέλος της Ανδριατικής.

Γράφει ο Παναγιώτης Κορνιώτης

Η Περιφέρεια του Βένετο (ιταλικά: Veneto) είναι μία από τις 20 Περιφέρειες της Ιταλίας, ο πληθυσμός του είναι 5.000.000 κάτοικοι, και είναι ο πέμπτος σε σειρά ανάμεσα στις 20 περιφέρειες. Η πρωτεύουσα του είναι η Βενετία.

Άλλες πόλεις του Βένετο είναι η Βερόνα, η Πάντοβα, η Βιτσέντζα, το Τρεβίζο.

Το όνομα Veneto έρχεται από πολύ παλιά.

Οι Βενετοί ήταν λαοί εγκατεστημένοι σε διάφορες περιοχές του αρχαίου κόσμου. Ορμώμενοι από την περιοχή μεταξύ Βαλτικής και Καρπαθίων διασκορπίστηκαν μετά από σειρά μεταναστεύσεων.

Οι Βενετοί (λατινικά: Veneti) ήταν ναυτικός κελτικός λαός που ζούσαν στη χερσόνησο της Βρετάνης στη Γαλλία, η οποία κατά τη ρωμαϊκή περίοδο αποτελούσε τμήμα της περιοχής που ονομάζονταν Αρμορική και υπάγονταν στη Γαλατία. Έδωσαν το όνομά τους στη σύγχρονη πόλη Βαν.

Οι πιο γνωστές βενετικές ομάδες είναι οι Βενετοί της Αρμορικής (Γαλάτες) και οι Βενετοί της Αδριατικής, από τους οποίους πήρε την ονομασία της η Βενετία.

Η Δημοκρατία της Βενετίας υπήρξε πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Έρχεται να γίνει γνωστή κυριαρχώντας στη Μεσόγειο με το στόλο της, τις κατακτήσεις της και το εμπόριό της και ως κέντρο της τέχνης από τον 13ο μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Αυτό κατέστησε τη Βενετία πλούσια πόλη σε όλη την υπόλοιπη ιστορία της. Είναι επίσης γνωστή για τα αρκετά καλλιτεχνικά της κινήματα, ιδιαίτερα στην περίοδο της Αναγέννησης.

Το Βένετο εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο στην σπουδαιότερη περιοχή στη βορειοδυτική Ιταλία, αμπελουργικά και οινοποιητικά.

Γνωστό για δεκαετίες για μεγάλες ποσότητες κρασιού, όχι σπουδαίου ποιοτικά, από τις οποίες ένα σημαντικό μέρος γινόταν εξαγωγή κυρίως στις ΗΠΑ.

Μετά το μισό του 20ου αιώνα άρχισε μια στροφή στην ποιοτική οινοποίηση σε περιοχές που πλέον είναι γνωστά ονόματα στους οινόφιλους παγκοσμίως.

Εκεί ανάμεσα στις Άλπεις, στη κοιλάδα του Πάδου στη λίμνη Garda στα βουνά Lessini και την Ανδριατική βρίσκονται το Soave με την ποικιλία Garganega, οι περιοχές Valpolicella, Bardolino, που κάνουν κρασιά Amarone, Reccioto και Ripasso από ποικιλίες, Corvina, Corvinone, Rondinella, Mollinara. Εκεί είναι και τα χωριά Valdobbiadene, Conegliano με το περίφημο Prosecco – Glera και βέβαια σε όλο το Veneto υπάρχουν τα Pinot Grigio και Trebiano με τη παγκόσμια φήμη.

 

Το Prosecco

Το περίφημο κρασί του Veneto, το Prosecco, έγινε γνωστό ως αφρώδες κρασί που παράγεται κοντά στο Treviso.

Το Prosecco είναι ένα ιταλικό λευκό και συνήθως, αφρώδες κρασί.

Οι Ιταλοί κάνουν κρασιά Spumante (αφρώδες), Frizzante (ημι-αφρώδες) και Tranquilo (χωρίς φυσαλίδες).

Αυτά είναι, επίσης, Brut, Extra dry, Dry και Demi Sec σύμφωνα με την γλυκήτητά τους, ό,τι δηλαδή συναντάμε και στις Σαμπάνιες.

Το σταφύλι για τα Prosecco κρασιά λέγεται Γκλέρα και απαιτείται να υπάρχει σε ποσοστό τουλάχιστον 85%. Στην πραγματικότητα, παλαιότερα ονομαζόταν το σταφύλι Prosecco, αλλά την τελευταία δεκαετία έχει καταχωρηθεί ως Γκλέρα – Glera και η ονομασία Prosecco αφορά πλέον την περιοχή του Veneto.

Η Glera είναι μια λευκή ποικιλία σταφυλιού σλοβενικής καταγωγής, η οποία μεταφέρθηκε στο χωριό Prosecco από την περιοχή Karst της Σλοβενίας.

Η Glera, επίσης, είναι μητρική ποικιλία δύο σταφυλιών Manzoni , της ερυθρής οινοποιήσιμης ποικιλίας σταφυλιού Incrocio Manzoni (διασταύρωση με Cabernet Sauvignon ) και μιας άλλης ερυθρόφλουδης ποικιλίας γνωστής ως Incrocio Manzoni (διασταύρωση με Cabernet Franc ).

Η Glera είναι γνωστή με τα συνώνυμα Ghera, Glere, Prosecco Tondo, Prosecco , Prosecco Balbi, Prosecco Bianco, Prosecco Nostrano, Prosecco Tondo, Proseko Sciprina, Serpina και Uva Pissona.

Τα σταφύλια για την παραγωγή των Prosecco Conegliano και Valdobbiadene Superiore (D.O.C.G.) πρέπει να προέρχονται από τους λόφους γύρω από τα χωριά Conegliano και Valdobbiadene.

Στις ετικέτες μπορούμε να συναντήσουμε τις ενδείξεις:
DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) : Τα κρασιά DOCG έχουν συμμορφωθεί με τα αυστηρότερα πρότυπα και επομένως βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα στην Ιταλία.

DOC (Denominazione di Origine Controllata) : Τα κρασιά DOC πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με αυστηρά πρότυπα. Ωστόσο, είναι λιγότερο αυστηρά από ό,τι για τα κρασιά DOCG. Ως εκ τούτου, τα κρασιά DOC βρίσκονται πολύ πιο συχνά.

Για αρχή, όμως, πρέπει να πούμε πως δεν υπάρχει νομικά προστατευμένη και ακριβώς καθορισμένη περιοχή Prosecco, δηλαδή η Prosecco δεν έχει γεωγραφικό δείκτη όπως η Champagne.

Υπάρχει μια πόλη που ονομάζεται Prosecco που μπορείτε να βρείτε σε έναν χάρτη. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, κοντά στην πόλη της Τεργέστης, κοντά στα σύνορα της Σλοβενίας. Αυτή η πρώην πόλη, τώρα προάστιο της Τεργέστης, είναι αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε γενέτειρα του Prosecco, επειδή από εδώ προέρχεται το σταφύλι Glera.

Ωστόσο, η πόλη Prosecco δεν είναι πλέον εκεί όπου παράγεται το καλύτερο Prosecco.

Στην περιφέρεια Veneto της Ιταλίας, υπάρχει μια μικρή γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Conegliano και Valdbiadenne. Αναγνωρίζεται καλύτερα με τους απότομους,
κυλιόμενους λόφους, που είναι σχεδόν σαν τοίχος. Eδώ θα βρείτε το καλύτερο Prosecco στην Ιταλία – το Prosecco Superior DOCG.

Κάποια από τα καλύτερα κρασιά της ζώνης έρχονται από την υποζώνη Cartizze και μπορούν να φέρουν την ένδειξη ‘Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Στο Conegliano-Valdobbiadene DOCG έχει εισαχθεί η έννοια του ‘cru’ (συγκεκριμένο αμπελοτόπι).

Τέλος το Prosecco DOC Rosé τελικά έλαβε την επίσημη έγκρισή του στα τέλη του 2020 και κυκλοφόρησε το 2021. Αυτό είχε άμεση παραγωγή εκατομμύρια φιαλών γιατί ήρθε να καθιερώσει ιταλική στιλιστική συνέπεια και πρότυπα ποιότητας και να ανοίξει το δρόμο για αυτό που προορίζεται να γίνει το νέο αγαπημένο ιταλικό ροζ αφρώδες.

Το Prosecco Rosé βασίζεται σε ένα αρκετά αυστηρά καθορισμένο cuvée από 85%-90% Glera και 10%-15% Pinot Nero (οινοποιημένο ως κόκκινο κρασί).

Η παραγωγή των Prosecco γίνεται με την ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο Charmat, της κλειστής δεξαμενής δηλαδή, και τα κρασιά πρέπει να παλαιώσουν στις οινολάσπες για τουλάχιστον 60 ημέρες.

Screenshot 3

Πηγές : Wikipedia, Decanter, glassofbubbly.com, visitproseccoitaly.com

Ένα DOC Prosecco Spumante Extra Brut προτείνει η winest.gr το οποίο παράγεται από την παραγωγό Francesca Mara.

 

DOC Prosecco

Spumante Extra Brut

Χαρακτηρίζεται από το λαμπερό κίτρινο χρώμα του. Έντονο και ισορροπημένο άρωμα, με λεπτομέρειες που θυμίζουν πράσινα μήλα, ροδάκινο και λουλούδια ακακίας. Συνδυάζεται με κρεμώδη γλυκά όπως μιλφέιγ, εκμέκ με παγωτό αλλά μπορεί κανείς να το απολάυσει μόνο του σαν απεριτίφ. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 5-6 C.

Χρώμα: Λευκό
Είδος: Aφρώδες
Ποικιλία: Glera (Prosecco)
Χώρα: Ιταλία
Περιοχή: Βένετo
Αλκοόλ: 11,5 %
Αρώματα & Γεύσεις: Ανθικά, πράσινα φρούτα, πυρηνόκαρπα φρούτα
Οξύτητα: Μέτρια
Ταιριάζει με: Γλυκά με κρέμα, Παγωτά με σιρόπι, Φρούτα

francesca mara prosecco

francesca mara prosecco

 

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ FRANCESCA MARA

fransesca mara logo

Η Francesca Mara είναι μία νέα επιχειρηματίας με έντονο πάθος για τον κόσμο του κρασιού, η οποία με την υποστήριξη και τη συνεργασία κορυφαίων παραγωγών και οινοποιών στον κλάδο έχει καταφέρει να δημιουργήσει και αναπτύξει έναν σημαντικό και αξιόλογο αμπελώνα. Με αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε μια σειρά τριων εξαιρετικών ιταλικών κρασιών. Εκτός από το Prosecco η winest.gr έχει να σας προτείνει και τα άλλα δυο κρασιά από τη σειρά :

PINOT GRIGIO DELLE VENEZIE DOC

Χρώμα: Λευκό
Είδος: Ξηρό
Ποικιλία: Pinot Grigio
Περιοχή: Βενετία
Ονομασία Προέλευσης: Venezie DOC
Χώρα: Ιταλία
Αλκοολικός βαθμός: 12 %
Αρώματα & Γεύσεις: Πράσινα φρούτα, πυρηνόκαρπα φρούτα

MONTEPULCIANO D’ ABRUZZO

Χρώμα: Κόκκινο
Είδος: Ξηρό
Ποικιλία: Montepulciano
Περιοχή: Abruzzo
Ονομασία Προέλευσης: Abruzzo DOC
Χώρα: Ιταλία
Αλκοολικός βαθμός: 13,5%
Αρώματα & Γεύσεις: Ανθικά, Κόκκινα φρούτα του δάσους

Francesca Mara Montepulciano D’ Abruzzo
DOC 2020 750ml

9.90
Χρώμα ρουμπινί με μωβ ανταύγειες, αρώματα έντονα, λουλουδάτα και φρουτώδη με ελαφριά πικάντικη γεύση. Ζεστό, αρκετά ταννικό, ισορροπημένο με μια επίγευση αμυγδάλου. Παλαιώνει σε μεγάλα βαρέλια για περίπου 12 μήνες και στη συνέχεια σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα. Συνοδεύει ψητά ή μαγειρευτά κρέατα, πικάντικα πιάτα και φίνα αλλαντικά. Σερβίρεται στους 16-18 οC.

Francesca Mara Λευκό Aφρώδες Glera (prosecco) 2021 750ml

10.00
Χαρακτηρίζεται από το λαμπερό κίτρινο χρώμα του. Έντονο και ισορροπημένο άρωμα, με λεπτομέρειες που θυμίζουν πράσινα μήλα, ροδάκινο και λουλούδια ακακίας. Συνδυάζεται με κρεμώδη γλυκά όπως μιλφέιγ, εκμέκ με παγωτό αλλά μπορεί κανείς να το απολάυσει μόνο του σαν απεριτίφ. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 5-6ο C.

Francesca Mara Λευκό Ξηρό Pinot Grigio 2021 750ml

9.20
Χρώμα κίτρινο-αχυρένιο, αρώματα λεπτά από νότες ροδακινιάς και πράσινου μήλου.  Στο στόμα η γεύση είναι απαλή και ευχάριστα λεπτή με αρμονική και φρουτώδη επίγευση. Ιδανικό σε συνδυασμό με πλατώ τυριών και αλλαντικών, ριζότο, ψάρι και λευκά κρέατα. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 6-8ο C.