Malbec

MALBEC. Πατρίδα μου είναι εκεί που ριζώνω

1 1024px Malbec grapes

Γράφει ο Παναγιώτης Κορνιώτης

Η 17η Απριλίου έχει καθορισθεί ως η παγκόσμια ημέρα Malbec και τιμάται σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε από τα χώματα του Cahors της νοτιοδυτικής Γαλλίας και ταξίδεψε παντού. Το συναντάμε κι εδώ στην Ελλάδα. Θεωρείται όμως το σταφύλι εκπρόσωπος του αμπελώνα της Αργεντινής. Εκεί έφτασε το 1868 και εκεί πλέον παράγεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Βρήκε και ρίζωσε κυρίως στην περιοχή της Mendoza, στη σκιά της οροσειράς των Άνδεων.

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως από την αρχή.

Ως ποικιλία, το Malbec δημιουργεί ένα βαθύ κόκκινο, με βιολετί ανταύγιες, σε χρώμα και έντονο γεμάτο κρασί σε γεύση και άρωμα. Χρησιμοποιείται συνήθως σε μείγματα, όπως με Merlot και Cabernet Sauvignon για τη δημιουργία του κόκκινου γαλλικού χαρμανιού Bordeaux claret. Είναι ένα από τα έξι σταφύλια που επιτρέπονται στο μείγμα κόκκινου κρασιού Μπορντώ. Το σταφύλι αναμειγνύεται, επίσης με Cabernet Franc και Gamay σε ορισμένες περιοχές όπως η κοιλάδα του Λίγηρα. Μια δημοφιλής αλλά μη επιβεβαιωμένη θεωρία υποστηρίζει ότι το Malbec πήρε το όνομά του από έναν Ούγγρο αγρότη που διέδωσε για πρώτη φορά την ποικιλία σταφυλιού σε όλη τη Γαλλία. Ο Γάλλος αμπελογράφος και αμπελουργός Πιερ Γκαλέ σημειώνει, ωστόσο, ότι τα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το Côt ήταν το αρχικό όνομα της ποικιλίας και ότι πιθανότατα προέρχεται από τη βόρεια Βουργουνδία.

Το συναντάμε με πολλά ονόματα και εκδοχές σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας και καλλιεργείται πια σε πολλές χώρες του Ευρώπης και νέου κόσμου.

Το σταφύλι έχει χοντρό φλοιό από τον οποίο προέρχονται πλούσια σε χρώμα και τανίνη κρασιά. Ωριμάζει νωρίς σε μέρη ζεστά. Μπορεί να παράγει αρκετό σταφύλι το κάθε φυτό αρκεί να αποφύγει ασθένειες και παγετό, όπου φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Ανάλογα με το μικροκλίμα, τις τεχνικές διαμόρφωσης και το έδαφος έχουμε και διαφορές σε απόχρωση, τανικότητα και ποσότητα. Ακόμα και στο μέγεθος του σταφυλιού. Άλλωστε πέρασε τον Ατλαντικό και σύμφωνα με μελέτες έχει διαφορές εκείνο της Νότιας Γαλλίας με εκείνο της Καλιφόρνια και βέβαια με της Αργεντινής όπου θεωρείται η εθνική ποικιλία.

Το Malbec είναι η κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία στο Cahors, στη Γαλλία, όπου οι κανονισμοί Ονομασία Προέλευσης για το Cahors απαιτούν ελάχιστη περιεκτικότητα 70%.

Εισήχθη στην Αργεντινή το 1868 και αφού οι Αργεντινοί στις αρχές του 20ου αιώνα θέλησαν να παράγουν υψηλής ποιότητας κρασιά για να τα εξάγουν του έδωσαν προσοχή, κι έτσι άρχισε να φυτεύεται ευρέως.

Τα σταφύλια από αυτήν την χώρα παράγουν πιο μαλακά, λιγότερο τανικά κρασιά από εκείνα του Cahors. Κάποτε υπήρχαν 50.000 εκτάρια φυτεμένα με Malbec στην Αργεντινή. Τώρα υπάρχουν 25.000 εκτάρια μόνο στη επαρχία Μεντόζα.

Το αργεντίνικο κρασί Malbec χαρακτηρίζεται από το βαθύ χρώμα και τις έντονες φρουτώδεις γεύσεις με βελούδινη υφή. Ενώ δεν έχουν την τανική δομή των γαλλικών Malbec, έχουν όμως δείξει δυνατότητα παλαίωσης παρόμοια με τα γαλλικά.

Ο Αργεντινός αμπελουργός Nicolás Catena Zapata έχει πιστωθεί ευρέως για την εξύψωση της θέσης του Αργεντινού Malbec και της περιοχής Mendoza μέσω σοβαρών πειραματισμών στις επιπτώσεις του μεγάλου υψομέτρου. Το 1994, ήταν ο πρώτος που φύτεψε έναν αμπελώνα Malbec σε υψόμετρο σχεδόν 1500 m (5.000 πόδια) στην υποπεριοχή Gualtallary του Tupungato , τον αμπελώνα Adrianna . Ήταν επίσης ο πρώτος που ανέπτυξε μια κλωνική επιλογή του Αργεντινού Malbec.

Η Mendoza σε μεγάλο υψόμετρο έχει προσελκύσει πολλούς αξιόλογους ξένους οινοποιούς, όπως οι Paul Hobbs, Michel Rolland , Herve Joyaux-Fabre, Roberto Cipresso και Alberto Antonini . Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί Malbecs από την περιοχή που σκοράρουν πάνω από 95 πόντους στο Wine Spectator και στο The Wine Advocate του Robert Parker .

Παγκόσμια ημέρα Malbec έχει επιλεγεί η 17η Απριλίου, σε ανάμνηση της ημέρας 17 Απριλίου 1853, κατά την οποία, ο πρόεδρος Domingo Faustino Sarmiento* αποφάσισε την δημιουργία και οργάνωση του Αργεντίνικου αμπελώνα και ανέθεσε στον γάλλο ειδικό γεωπόνο Michel Aimé Pouget, να φέρει νέα αμπέλια στην Αργεντινή. Μεταξύ των ποικιλιών που έφερε ο Pouget ήταν το Malbec.

* Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Domingo Faustino Sarmiento (15 Φεβρουαρίου 1811 – 11 Σεπτεμβρίου 1888) ήταν Αργεντινός ακτιβιστής, διανοούμενος, συγγραφέας, πολιτικός και ο δεύτερος Πρόεδρος της Αργεντινής . Η γραφή του κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα ειδών και θεμάτων, από τη δημοσιογραφία μέχρι την αυτοβιογραφία , την πολιτική φιλοσοφία και την ιστορία. Ήταν μέλος μιας ομάδας διανοουμένων, γνωστών ως Γενιά του 1837.
Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο…

**Πηγές Βικιπαίδεια.

Για την αυριανή Παγκόσμια ημέρα Malbec

H e-winest.gr έχει τη χαρά να σας προτείνει μερικά ειδικά επιλεγμένα Malbec του Αργεντίνικου αμπελώνα και συγκεκριμένα από τη περιοχή της Mendoza

  • Zuccardi Zuccardi Familia 2020
  • Serbal Bodega Atamisque 2020
  • Alma Andina Reserve Penaflor 2018
  • Iris Staphyle Winery 2018

Zuccardi Familia Κόκκινο Ξηρό Malbec 2020 750ml

16.20
Η Familia  Zuccardi είναι μία οικογενειακή επιχείρηση από το 1963, με ιδιόκτητους αμπελώνες και οινοποιείο στην Mendoza της Αργεντινής και πιο συγκεκριμένα στην προνομιακή ζώνη της Uco Valley που το υψόμετρο φτάνει στα 1100 μέτρα, αποτυπώνοντας στα κρασιά της την έννοια των mountain wines. Η ποιότητα ήταν πάντα προτεραιότητα για τους Zuccardi. Ο Sebastian Zuccardi, που ανέλαβε τον οίκο το 2009, κορύφωσε τις προσπάθειες της οικογένειας σε αυτήν την κατεύθυνση και σήμερα φιγουράρει στην 1η θέση της λίστας των top 10 οινοποιών της Αργεντινής για το περιοδικό Decanter. To Malbec serie A  είναι ένα κρασί με βαθύ λαμπερό ρουμπινί χρώμα, ζύμωση με ιθαγενείς ζύμες και ωρίμανση μέρους του κρασιού σε γαλλικά βαρέλια. Στη μύτη ευκρινή, φρέσκα αρώματα από κόκκινα αι μαύρα φρούτα όπως κεράσι, δαμάσκηνο, νότες μαύρης σοκολάτας και μπαχαρικών. Στο στόμα πυκνό, με ήπιες και βελούδινες τανίνες, πλούσιο σώμα και καλά ενσωματωμένη οξύτητα.  Εξαιρετικό με BBQ, αλλαντικά, τυριά, burger, μανιτάρια, αρνί με βότανα. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 16 οC.

Staphyle Winery IRIS Malbec 2018 750ml

12.40
Εξαιρετικό Αργεντίνικο Malbec από τo οινοποιείο Staphyle στην περιοχή  Mendoza. Απαλό κόκκινο χρώμα στην όψη. Στη μύτη αρώματα από κόκκινα φρέσκα φρούτα με νότες από δαμάσκηνο, κεράσι, λεμόνι και νύξεις κακάο και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα ευχάριστο και κομψό με σώμα μετρίου όγκου, απαλές τανίνες και νόστιμο τελείωμα. Συνδυάζεται με κρέατα στη σχάρα, bbq, ψητά λαχανικά, τυριά, κόκκινα μαγειρευτά κρέατα. Σερβίρεται στους 16-18ο C.

Bodega Atamisque Serbal
Ερυθρός ξηρός Malbec 2020
750ml

16.50
Ονομάστηκε ως ο Παραγωγός της χρονιάς για τον Νέο Κόσμο το 2015, το κτήμα Atamisque μπορεί να είναι ένα μικρότερου μεγέθους οινοποιείο της Αργεντινής , αλλά είναι ένα με σοβαρή διεθνή επιρροή και φανατικούς οπαδούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Με ένα συρτάρι γεμάτο διακρίσεις και με υψηλές φιλοδοξίες να εξερευνήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες του terroir τους στο Uco Valley της Mendoza, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι η ομάδα στο Bodega Atamisque έχει σταθερά το βλέμμα της σε ένα λαμπρό μέλλον. Οι ίδιοι οι οινοποιοί θα έλεγαν ότι το μυστικό της επιτυχίας τους έγκειται στην εκπληκτική γη και στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή Tupungato της Αργεντινής. Το Serbal είναι ένα εντυπωσιακό κρασί. Χωρίς καθόλου προσθήκη βαρελιού σε όλα τα κρασιά της σειράς Serbal, στο κτήμα Atamisque δεν συμβιβάζονται ποτέ με την καθαρότητα των φρούτων. Πρόκειται για ένα Malbec πλούσιο σε αρώματα φραγκοστάφυλου, δαμάσκηνου, βατόμουρου και βιολέτας. Δυνατές τανίνες, υψηλή οξύτητα καλά ενσωματωμένη με το υψηλό αλκοόλ του, γεμάτο σώμα και μια μεταξένια φυτική επίγευση. Συνδυάστε το με κόκκινο κρέας, κόκκορα, κυνήγι, ψητά λαχανικά, πλούσιες σάλτσες και χορταστικές κιμαδόπιτες. Σερβίρεται στους 16-18 οC.

Alma Andina Malbec Reserva 2021
Ερυθρός Ξηρός
750ml

10.90
Το Alma Andina Reserve Malbec είναι ένα κόκκινο κρασί από την premium σειρά του αργεντίνικου οινοποιείου Penaflor. To terroir των Άνδεων είναι κεντρικό σε αυτήν την premium σειρά. Το "Alma Andina" κυριολεκτικά σημαίνει " η ψυχή των Άνδεων". Τα σταφύλια προέρχονται από την περιοχή Mendoza από αμπελώνες σε μεγάλο υψόμετρο. Στην όψη το χρώμα είναι πορφυρό-κόκκινο. Αρώματα μαύρων κυρίως φρούτων με νότες μαύρης σοκολάτας και ξύλου. Στο στόμα κυριαρχούν τα αρώματα της μύτης, μέτριο σώμα, μεταξένιες τανίνες και καλής διάρκειας επίγευση. Συνδυάζεται με ψητά κόκκινα κρέατα όπως μοσχαρίσιες μπριζόλες. Σερβίρεται στους 16- 18°C.