Κρασί, Λαγόρθι

Λαγόρθι: Ποικιλία πρωταγωνιστής στο ξεκίνημα της ανακάλυψης του κρυμμένου ελληνικού αμπελοοινικού θησαυρού

Λαγόρθι. Ποικιλία πρωταγωνιστής στο ξεκίνημα της ανακάλυψης του κρυμμένου ελληνικού αμπελοοινικού θησαυρού.

Γράφει ο Παναγιώτης Κορνιώτης

Κατά την κυρία Σταυρούλα Κουράκου, επίτιμη πρόεδρο του O.I.V. Παγκόσμιου Οργανισμού Κρασιού και τον άνθρωπο που έβαλε στο χάρτη τον ελληνικό αμπελώνα, ο αμπελώνας των πλαγιών της Αιγιαλείας «…από εδαφοκλιματολογική άποψη, είναι ένας από τους ωραιότερους του κόσμου, καθώς ανεβαίνει τις μαλακές βορινές πλαγιές και δέχεται τους δροσερούς θαλασσινούς ανέμους που προστατεύουν τους καρπούς από το καλοκαιρινό καύσωνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιοκλίμα».

Είναι οι πλαγιές που καταλήγουν στον Κορινθιακό κόλπο και κοιτούν τις ακτές και τους ορεινούς όγκους της Στερεάς Ελλάδας. Επίσης οι πλαγιές αυτές ανήκουν στα βουνά της Πελοποννήσου, που ξεκινούν από την Αρκαδία και τις  προστατεύουν από τους νοτιάδες της Μεσογείου. Το επικλινές έδαφος λειτουργεί στραγγιστικά στα νερά των ευεργετικών βροχών που πέφτουν λόγω μεγάλου υψομέτρου (500 – 1100 μέτρα). Η μέση κλίση της περιοχής είναι 35% κι έτσι επιτυγχάνεται η καλή στράγγιση των αμπελώνων η οποία απαιτείται για μικρότερες αποδόσεις και ποιοτικές παραγωγές. Για όλους αυτούς τους λόγους το αρωματικό και ποιοτικό αποτέλεσμα στους οίνους είναι εξαιρετικό.

Θεωρείται ο αμπελώνας στο μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα.

Όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο, μειώνεται σημαντικά η θερμοκρασία και αυξάνονται οι βροχοπτώσεις, δηλαδή έχουμε αργή ωρίμανση των σταφυλιών που προσδίδει στο κρασί φρέσκιες φυσικές οξύτητες, μηλικό οξύ, ώριμα φαινολικά συστατικά και αρωματικό δυναμικό με αντοχή στον χρόνο. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ θετικά για την οινοποίηση.

Σαυτό το μικροκλίμα και βιοκλίμα υπήρχε μια ποικιλία αμπελιού με το όνομα Λαγόρθι. Υπήρχε διάσπαρτο και δεν ξεχώριζε για χρόνια από τη βασική ποικιλία της περιοχής, τον Ροδίτη. 

Η καλλιέργειά της εμφανίζεται σε αναφορές τον 15ο αιώνα στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά. Αναφέρεται από τους Viala και Vermorel (1909) ως Laghorthi και Laorthi, με κέντρο καλλιέργειας τη Σμύρνη, και από τον Ρουσόπουλο (1888) ως Λαγόριθο ή Λαόρθι, Λαόρκο, Λαγάρθρι, Λαγάθι, Λαγουρθιά, Λαόρθι, Λαόρκος, Λαγόρθα, Λαγουρθιά, Λαόρκα.

Παρουσιάζει ομοιότητες με τους αμπελογραφικούς χαρακτήρες της νεαρής βλάστησης και του ανεπτυγμένου φύλλου της ποικιλίας Βιδιανό.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο οινολόγος Άγγελος Ρούβαλης το ξεχώρισε το καλλιέργησε και το οινοποίησε στο οινοποιείο του στο Αίγιο. 

Ίσως είναι η πρώτη από τις ξεχασμένες και χαμένες ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα που αναβίωσε και έδειξε το δρόμο σε πολλές άλλες από τότε. Σχετικά άγνωστη μέχρι τότε σαν όνομα, σαν φυτό και σαν σταφύλι και φυσικά σαν οινικό αποτέλεσμα.  

Τη συναντάμε σε όλη τη βόρεια Πελοπόννησο, καλλιεργούμενη σποραδικά και στην υπόλοιπη Αχαϊα εκτός Αιγιαλείας, την Αρκαδία, και τα Ιόνια νησιά.

Ξεκινά τη βλάστηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και ωριμάζει τέλη Σεπτεμβρίου.

Το σταφύλι Λαγόρθι δίνει κρασιά με εξαιρετικά απαλό, ασημοκίτρινο χρώμα και μύτη μέτριας έντασης, υψηλή οξύτητα και χαμηλό βαθμό αλκοόλης. Το λαγόρθι είναι μια ποικιλία που μπορεί να ωριμάσει αρωματικά και γευστικά με μόλις 12% ή και χαμηλότερο εν δυνάμει αλκοόλ.

Οι λέξεις που συνοδεύουν τα κρασιά από Λαγόρθι είναι διαύγεια και κομψότητα.

Μερικές φορές συνδυάζεται στην οινοποίηση με ποικιλίες όπως ο Ροδίτης για να προσθέσει περισσότερο όγκο στο στόμα.

Συμμετέχει στην παραγωγή ορισμένων Τοπικών Οίνων (Αρκαδίας, Πλαγιές Αιγιαλείας).

Πηγές : https://winesofgreece.org/el/winepedia.-  https://www.fytopromitheytiki.gr. https://lifetone.gr  –   Αμπελογραφία Μανόλη Σταυρακάκη εκδόσειςΤροπή – keosoe.gr –

https://eclass.upatras.gr/modules/document/file.phphttps://kourtisgiorgos.blogspot.com

https://allwinestories.com/

——

Ένας από τους καλύτερους γνώστες της ποικιλίας και των ιδιαιτεροτήτων της είναι ο οινολόγος Τάσος Δροσιάδης που έχει συγκεντρωμένα τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία από πρώτο χέρι και μας τα εκθέτει παρακάτω.

———

Λαγόρθι

Γράφει ο Οινολόγος Τάσος Δροσιάδης

ΑΜΠΕΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κορυφή αυξανόμενου βλαστού μισάνοιχτη, λεία και απουσία ανθοκυανικού χρωματισμού. Νέα φύλλα ερυθρωπού χρωματισμού, λεία.  Αναπτυγμένα φύλλα πενταγωνικού σχήματος με πέντε λοβούς. Οδόντες με πλευρές κυρτές. Ο μισχικός κόλπος είναι κλειστός και υπερκαλύπτεται από τους λοβούς. 

Στην κάτω επιφάνεια του φύλλου τα νεύρα φέρουν μεσαίας πυκνότητας όρθια τριχίδια. Εγίγαρτη ποικιλία με σταφυλή μεσαίας πυκνότητας, μεγάλου μεγέθους και μεσαίου βάρους. Ράγα μικρού μεγέθους, ελαφρά σφαιρική. Ποικιλία ζωηρή και παραγωγική με μέτρια αντοχή στις ασθένειες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το Λαγόρθι, είναι ποικιλία της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρυτοχωρίων. Νησίδες καλλιέργειας υπάρχουν επίσης στη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο. Είναι κατεξοχήν ορεινή ποικιλία, δηλαδή προσαρμοσμένη μέσα από την εξελικτική διαδικασία να λειτουργεί με όρους βουνίσιου κλίματος. 

Αυτό σημαίνει ότι η ποικιλία έρχεται σχετικά γρήγορα σε βιολογική ωρίμανση  και άρα και η τεχνολογική της ωρίμανση παρουσιάζει το βέλτιστο της ποιοτικό αποτέλεσμα σε αρκετά χαμηλές τιμές σακχάρων άρα και αλκοολικού τίτλου. Στο σημείο αυτό είναι ένα καταπράσινο σταφύλι που οδηγεί σε ένα κρασί με εξαιρετικά απαλό, πράσινο-κίτρινο χρώμα και άρωμα πλούσιο, μέτριας έντασης, με εξαιρετική κομψότητα, που εστιάζει στον ορυκτώδη χαρακτήρα, στα άνθη, στα λευκόσαρκα φρούτα με κύρια το ροδάκινο, το νεκταρίνι, το πεπόνι και τη Passa Crassana. 

Το στόμα είναι λεπτό και διαθέτει καθαρότητα. Επίσης διατηρεί μια σχετικά υψηλή οξύτητα η οποία βασίζεται στο Μηλικό οξύ και έτσι η οξύτητα αυτή παρουσιάζεται αρκετά ευχάριστη και στρογγυλή. Επίσης έχει λίγες τανίνες και για το λόγο αυτό μέχρι και σε προχωρημένη ωρίμανση δεν κιτρινίζει. Παρόλα αυτά όμως το κρασί είναι αρκετά ευοξείδωτο (ίσως λόγω σημαντικής έλλειψης φυσικά περιεχόμενης γλουταθειώνης) για αυτό χρειάζεται αρκετή προστασία. Το όνομα του φαίνεται να το έχει πάρει από το γεγονός ότι το μεγάλο του τσαμπί με τα δυο χαρακτηριστικά πλαϊνά που εμφανίζει όταν το δεις από μακριά φαίνεται σας όρθιος λαγός!

Σε περίπτωση που το Λαγόρθι ξεπεράσει το όριο στον αλκοολικό βαθμό αλλάζει χαρακτήρα και παρουσιάζει ένα διαφορετικό αρωματικό προφίλ φρουτώδους αρώματος με κύρια το μήλο, το αχλάδι, την μπανάνα και τα εσπεριδοειδή αλλά σε πιο γλυκιά εκδοχή. Επίσης η οξύτητα του μειώνεται και έτσι εμφανίζει ένα πιο λιπαρό σώμα όχι όμως τόσο ζωντανό.

Αυτή η διαφάνεια του χαρακτήρα γίνεται σεβαστή από τους καλύτερους παραγωγούς και γι’ αυτό το Λαγόρθι σχεδόν ποτέ δεν περνάει από βαρέλι, ενώ οι περισσότερες κορυφαίες εμφιαλώσεις είναι μονοποικιλιακές. Εν τούτοις, πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε χαρμάνια με άλλα σταφύλια, όπως ο Ροδίτης, που μπορούν να προσθέσουν πλούτο στο στόμα. 

Τα κρασιά από Λαγόρθι μπορούν να ανταγωνιστούν πολλά λευκά ξηρά κρασιά που παράγονται σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Θα αρέσουν σε όσους εκτιμούν τα κρασιά με φρεσκάδα και ορυκτώδη χαρακτήρα, ελαφρύ σώμα και χαμηλή αλκοόλη. Συνδυάζονται θαυμάσια με οστρακοειδή και ζυμαρικά με ελαφρές και ξινές σάλτσες και καταναλώνονται, συνήθως, μέσα σε τρία χρόνια από την εσοδεία παραγωγής τους. Ανάλογα όμως με το στυλ, μπορεί να αξίζει ο κόπος να παλαιώσουν για οκτώ ή και περισσότερα χρόνια.

————

Ένα Λαγόρθι που μπορείτε να γευτείτε και να βρείτε στην e-winest.gr είναι το :

Λαγόρθι της Μ20 Οινοποιητική

Λαγόρθι 2019 Μ20 Οινοποιητική

Χρώμα απαλό ασημοκίτρινο. Στη μύτη μέτριας έντασης αρώματα εσπεριδοειδών, κίτρινων φρούτων, λευκών ανθέων μαζί με νότες ορυκτότητας. Στόμα λεπτό, καθαρό, με ισορροπημένη οξύτητα και μακρά φρουτένια επίγευση. Ιδανικός συνδυασμός με μακαρονάδες θαλασσινών, ψητά ψάρια και δροσερές σαλάτες. Σερβίρεται στους 8-10οC. 

Αγοράστε το τώρα μέσα από το e-winest με το πάτημα του link

Μ20 Οινοποιητική Λευκός ξηρός Λαγόρθι 2021 750ml

——-

Μ20 Οινοποιητική

Το Οινοποιείο Μ20 είναι ένα νέο μικρό οικογενειακό οινοποιείο στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Αιγιαλείας. Το κρασί που παράγεται προέρχεται από πρωτοποριακές micro-οιονοποιήσεις, από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Στάϊκου, φυτεμένους με επιλεγμένα μικρά αμπελοτεμάχια σε πλεύρες. Στόχος η ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών της Αιγιαλείας και η παραγωγή νόστιμων και ποιοτικών κρασιών.

Το οινοποιείο αυτό παράγει επίσης ένα ακόμα πολύ αξιόλογο οίνο. 

Ροδίτης της Μ20

Ροδίτης 2019, Μ20 Οινοποιητική

Χρώμα: Λευκό
Είδος: Ξηρό
Ποικιλία: Ροδίτης
Έτος: 2020, 2019
Περιοχή: Αιγιαλεία, Πελοπόννησος
Αλκοολικός βαθμός: 12,5 %
Αρώματα & Γεύσεις: Εσπεριδοειδή, Λεμονανθοί, τροπικά φρούτα

Το βρίσκετε κι αυτό μέσα στο e-winest.gr