Κρασί

Inzolia Zibibbo Grecanico | Ποικιλίες της Σικελικής γης που μας φέρνουν άρωμα Μεσογείου στο ποτήρι

Γράφει ο Παναγιώτης Κορνιώτης

Η Σικελία είναι ένα μεγάλο νησί. Είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μια χώρα μόνη της. Στην Ελλάδα ένα νησί μπορεί ως ιδιομορφία εδάφους, κλίματος, παράδοσης να έχει και διαφορετικά προϊόντα από τα άλλα νησιά.

Τι να πούμε λοιπόν για τη Σικελία. Είναι νησί μόνο επειδή βρέχεται τριγύρω από θάλασσα. Έχει έκταση μεγαλύτερη από την νησιωτική Ελλάδα και χωρίζεται σε εννιά επαρχίες. Κατάνια,  Μεσσίνα, Παλέρμο, Συρακούσες και Τράπανι οι πιο γνωστές. Η αμπελοκαλλιέργεια υπάρχει παντού, μια και ο Ευρωπαϊκός νότος την ευνοεί. Μερικές περιοχές της όμως, είναι πιο γνωστές για τα αμπέλια τους και τα κρασιά τους.

Η περιοχή της Αίτνας είναι αξιομνημόνευτη βεβαίως. Έχουμε ένα ενεργό ηφαίστειο, έχουμε διάφορα υψόμετρα, έχουμε έδαφος ηφαιστειογενές και μείγματα παγωμένης λάβας.

Η περιοχή Cerasuolo di Vittoria στο νότο είναι επίσης μια ξεχωριστή περιοχή με πολύ ξηρό κλίμα και το Σιρόκο, τον άνεμο της ερήμου να παίζει ρόλο σαυτό.

Η περιοχή όμως που είναι ίσως η γνωστότερη της Σικελίας είναι αυτή της Μαρσάλα. Βρίσκεται στην επαρχία Τράπανι, στο δυτικό μέρος του νησιού. Εκεί παράγεται το περίφημο γλυκό κρασί της Μαρσάλα. Εκεί όμως παράγονται κι άλλα κρασιά που είναι ξηρά.

Οι ποικιλίες που συναντάμε γενικά στη Σικελία έχουν ονόματα ιδιαίτερα και πολλές από αυτές καλλιεργούνται σε αμπέλια προφυλλοξηρικά.

Η ιστορία του κρασιού στη Σικελία κρατάει χιλιάδες χρόνια. Φοίνικες και Έλληνες μοιράζονταν αρχικά το νησί, με τις αποικίες που είχαν δημιουργήσει. Έτσι ήρθε το αμπέλι και εγκαταστάθηκε.

Nero d’ Avola, Frappato Nerello Mascalese, Grillo, Catarratto, Inzolia, Grecanico, Zibibbo αλλά και Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις στο νησί.

Το κρασί στη Σικελία τον 20ό αιώνα αφού πέρασε μια εποχή όπου ο στόχος ήταν οι μεγάλες ποσότητες και η εξαγωγή ώστε να παίξει το ρόλο του μέρους μείγματος με άλλα κρασιά εκτός Σικελίας, τελικά έκανε τη στροφή και με τη συνεργασία των παραγωγών του νησιού δημιουργήθηκε το Terre Siciliane Indicazione Geografica Protetta δηλαδή μια γεωγραφική ένδειξη Σικελία για όλα τα κρασιά του νησιού, που δεν ανήκουν στα 24 ΠΟΠ που είναι διάσπαρτα στις πολλές και μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της.

Υπάρχουν πλέον πολλά κρασιά στη Σικελία που έχουν μεγάλο αρωματικό δυναμικό, πολύ προσεγμένη οινοποίηση, φτιαγμένα και εμφιαλωμένα για τις μεγάλες και απαιτητικές αγορές όλου του κόσμου.

Έτσι κι αλλιώς οι Σικελοί ως άνθρωποι της θάλασσας ήξεραν πάντα να ταξιδεύουν. Αυτό προορίζονται να κάνουν και τα κρασιά τους!

Ένας ξεχωριστός οινικός οίκος που έχει έδρα τη Μαρσάλα είναι ο Caruso e Minini που αντιπροσωπεύει η winest.

Caruso e Minini

Η Ιστορία μας

Το Caruso e Minini είναι μια κοινοπραξία μεταξύ δύο οικογενειών και δύο διαφορετικών ιστοριών που συγχωνεύονται όταν ο Stefano Caruso, η τρίτη γενιά οινοποιών, συναντά τον Mario Minini, ιδιοκτήτη μιας εταιρείας μάρκετινγκ στη Βόρεια Ιταλία.

Μαζί, το 2004, έχτισαν τα θεμέλια του Caruso & Minini, ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου στη Marsala, μια πόλη στο ακραίο τμήμα της δυτικής Σικελίας.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρόκληση, η οποία θεωρεί πρωταγωνιστές την αγροτική παράδοση της οικογένειας Caruso και την τεχνογνωσία των πωλήσεων Minini. Ένα στοίχημα που κερδίζει γιατί, μέχρι σήμερα, τα κρασιά προσεγγίζουν θαυμαστές σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Παράδοση και ικανότητα, με βλέμμα στο μέλλον. Μάλιστα, σήμερα ο Στέφανο πλαισιώνεται από τις δύο κόρες του Τζιοβάννα και Ροζάνα που συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές εργασίες στο οινοποιείο. Νεανική διαχείρηση που έχει φέρει μια πνοή φρεσκάδας ανάμεσα στα βαρέλια.

Το οινοποιείο

Ένα παλιό «Baglio» που χτίστηκε το 1904 στην καρδιά της παραδοσιακής περιοχής κρασιών της Marsala, είναι το σπίτι των Caruso & Minini.

Είναι εδώ όπου οι καρποί των αμπελώνων μεταμορφώνονται από μια σπουδαία ομάδα ανδρών και γυναικών που φροντίζουν τη διαδικασία. Η αποστολή είναι να μεταδοθούν σε κάθε μπουκάλι οι αξίες της παράδοσής  δημιουργώντας μια μοντέρνα έκφραση κρασιών της Σικελίας με αφοσίωση στις λεπτομέρειες και έμφαση στην ποιότητα.

Αμπελώνες

Giumarella και Cutaja είναι τα ονόματα των οικογενειακών αμπελώνων από όπου προέρχονται τα κρασιά.

Συνολικά 120 εκτάρια βρίσκονται στην ενδοχώρα της επαρχίας Τράπανι. Οι ψηλότεροι λόφοι, αφιερωμένοι στην καλλιέργεια των λευκών ποικιλιών, φτάνουν σε υψόμετρο 450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ στον πυθμένα της κοιλάδας φύονται οι ερυθρές ποικιλίες. Κάθε αμπέλι φυτεύτηκε ακολουθώντας τον καλύτερο συνδυασμό έκθεσης, εδάφους και κλίματος. Αυτή η γη φιλοξενεί τοπικά σταφύλια όπως Grillo, Catarratto, Grecanico, Inzolia, Zibibbo, Nero d’Avola, Frappato και Perricone καθώς και ορισμένες διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah και Merlot.

Το κρασί της Caruso e Minini που μπορείτε να βρείτε στη e-winest.gr είναι:

Grecanico

Terre Siciliane Indicazione Geografica Protetta

Διαλογή σταφυλιών. Ξαφνική μείωση της θερμοκρασίας των σταφυλιών και απαλό πάτημα ολόκληρου του σταφυλιού, στατικό καθαρισμό του γλεύκους, ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-18° C για 20 ημέρες σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

4 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές

Η κομψότητα και η φρεσκάδα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Grecanico που παράγεται στους αμπελώνες μας “Terre di Giumara”. Τα σταφύλια μαζεύονται με το χέρι και στη συνέχεια συνθλίβονται απαλά. Έντονη και ωραία. Το χρώμα και η φωτεινότητά του προσδοκούν έναν πλούτο αρωμάτων με ευρείες και ποικίλες αποχρώσεις. Το άρωμά του χαρακτηρίζεται από λευκά φρούτα με άνθη πορτοκαλιάς. Είναι φρέσκο, ευχάριστο και μυρωδάτο.

Ταιριάζει με χταπόδι, στρείδια, κροστίνι με σολομό και χορτοφαγικά πρώτα πιάτα. Ενδιαφέρον!