Κρασί

Πως Ξεχωρίζουμε Το Καλό Κρασί

w-winest blog cover

Πολλοί είναι αυτοί που ρωτάνε ποιο είναι το καλύτερο κρασί, τι χαρακτηριστικά έχει και πόσο ρόλο παίζει η τιμή του για να χαρακτηριστεί καλό; Υπάρχει όντως λόγος ύπαρξης τόσων διαφορετικών ετικετών στην αγορά ή είναι προϊόντα της μανίας της υπερκατανάλωσης που διακατέχονται οι κοινωνίες του τελευταίου αιώνα ή μήπως είναι κάτι πιο βαθύ?

Οι Γάλλοι έδωσαν την απάντηση χρησιμοποιώντας την λέξη terroir, δηλαδή ότι το τελικό προϊόν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες χωρίζοντάς τους σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες. Το έδαφος , την τοποθεσία , το κλίμα και τον πολιτισμό. Υπάρχει και μια πέμπτη σημαντική κατηγορία που προφανώς δεν μπορούμε να την παραλείψουμε και είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή ο αμπελουργός, ο οινοποιός και γενικά όλη η ομάδα που εργάζεται για να βγει έτοιμο το κρασί εμφιαλωμένο στο ράφι προς κατανάλωση. Και αυτό είναι το σημείο που ξεκινάει το ταξίδι της ανακάλυψης για τους καταναλωτές και όσο πιο πολύ δοκιμάζεις και μαθαίνεις πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω κατηγορίες τόσο πιο εύκολα καταλαβαίνεις τις διαφορές στα κρασιά και στην ποιότητα τους.

Μέσα από την e-winest θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε μια πλήρη γκάμα από γνωστά και άγνωστα οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μέσα από τα μαθήματα , τις παρουσιάσεις και τα wine events που θα πραγματοποιηθούνε να καταφέρουμε να μεγαλώσει η ‘φωλιά του κρασιού’.