Αμάσσι

Αμάσσι | Μια ποικιλία που το όνομά της θυμίζει την ιστορία ενός λαμπρού παρελθόντος.

Γράφει ο Οινολόγος Παναγιώτης Κορνιώτης

Το Αμάσσι είναι μια ποικιλία λευκού σταφυλιού που ευδοκιμεί στη περιοχή της Έδεσσας. Το όνομα με το οποίο είναι επίσημα γνωστό, είναι Όψιμο Εδέσσης . Μέχρι το 1965 θεωρείτο μια ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού. Τότε χαρακτηρίστηκε και οινοποιήσιμο. Παράγεται κυρίως στα εδάφη της πεδιάδας της Αλμωπίας (Αριδαίας), της Περιφερειακής Ενότητας (άλλοτε Νομού) Πέλλας.

Η ποικιλία αυτή είναι γηγενής, αλλά το όνομα Αμάσσι έχει μια ιστορία που έρχεται από τα μέρη του Πόντου. Εκεί υπάρχει η πόλη Αμάσεια (τουρκ. Amasya), η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου του Πόντου και πατρίδα του του αρχαίου Έλληνα γεωγράφου Στράβωνος. Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες θέλοντας να κρατήσουν την ανάμνηση της ιστορικής πατρίδας τους έδωσαν στην ποικιλία αυτή το όνομα Αμάσσι, όταν άρχισαν να την καλλιεργούν στα χώματα της Αριδαίας. Να σημειώσουμε πως εως και σήμερα στην περιοχή της Αμάσειας, στη Μικρά Ασία υπάρχει αμπελοκαλλιέργεια.

Το Αμάσσι δίνει πλούσιες παραγωγές ανάλογα τον τρόπο καλλιέργειας. Καλλιεργείτε από παλιά  σε κρεβατίνες για πρακτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με το έδαφος και το μικροκλίμα της Αλμωπίας. Αμμώδες κυρίως έδαφος και μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές ημέρας και νύχτας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κάμπου της Αριδαίας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για μονοποικιλιακά κρασιά από Αμάσσι. Μέχρι πρότινος το Αμάσσι αποτελούσε ποικιλία βάσης καθώς παράγονταν και σε μεγάλες ποσότητες. Αν φροντιστεί όμως ώστε η παραγωγή να είναι σχετικά χαμηλή ανα στρέμμα, το κρασί που προέρχεται από αυτό το σταφύλι είναι ιδιαίτερα αρωματικό, φρουτώδες και με ταυτότητα.

Ένα εξαιρετικό κρασί από την ποικιλία Αμάσσι παράγει το οινοποιείο της οικογένειας Θωμαΐδη ή αλλιώς οινοποιία 3 Γενιές, στη Πιπεριά Πέλλας.

Το μονοποικιλιακό κρασί Αμάσσι 3 Γενιές προέρχεται από αμπέλι που καλλιεργείται στην περιοχή με τα περίφημα λουτρά του Πόζαρ. Καλλιεργείται στην παραδοσιακή κρεβατίνα και προσφέρει ένα φρουτώδες κρασί με δυνατές νότες μπανάνας, αχλαδιού, βανίλιας και πράσινου μήλου. Φρεσκάδα στο στόμα με γλυκιά γεύση στο τέλος. Στην ετικέτα υπάρχει η μορφή του Σάββα Θωμαΐδη που αφού σπούδασε Οινολογία στην Ιταλία επέστρεψε για να εμπνευστεί και να αναδείξει στη συνέχεια, αυτή την ποικιλία ως ποιοτικό κρασί βλέποντας και εκτιμώντας τις δυνατότητες που έχει.

Τύπος: λευκό ξηρό

Σάκχαρα: <2

Σοδειά: 2021

Ποικιλία: Αμάσσι 100%

Συνολική παραγωγή: 25.000 φιάλες

Έδαφος: άργιλο-αμμώδες

Κλίμα: βαρύς χειμώνας, ζεστές καλοκαιρινές μέρες και δροσερές νύχτες

Ηλικία αμπελώνων: 25-90 έτη

Αλκοολικός τίτλος: 12%

Τρύγος: επιλεκτικός τρύγος σε 4 στάδια για επίτευξη της βέλτιστης ωρίμανσης σταφυλιών(όψιμη ποικιλία)

Οινοποίηση / Παλαίωση: Προζυμωτική κρυοεκχύλιση 29 ωρες σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, ωρίμανση και battonage για 5 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές με περιοδική ανάδευση

Χαρακτηριστικά: Κρυστάλλινο, λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα. Μύτη έντονη και πλούσια, με αρώματα μπανάνας, αχλαδιού, πράσινου μήλου με φόντο βανίλιας. Στο στόμα είναι γεμάτο, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία , φινέτσα και ίχνη μεταλλικότητας. Μακράς διάρκειας και γλυκιά επίγευση.

Προτεινόμενοι συνδυασμοί: Συνδυάζεται αρμονικά με ζυμαρικά και λευκό κρέας με πλούσιες ημι-λιπαρές σάλτσες. Συνοδεύει ιδανικά, λευκά κρέατα ή μοσχαράκι γάλακτος συνοδεία λαχανικών. Ψαρικά ωμά ή καπνιστά, μαγειρεμένα σε λευκές σάλτσες.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 12° C

3 ΓΕΝΙΕΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗ

Πρόκειται για μια οικογένεια με τρεις γενιές αμπελουργών από τότε που εγκαταστάθηκαν στην Αλμωπία όταν ήρθαν από τα μέρη του Πόντου. Από την Αμάσεια της Μικράς Ασίας.

Το 1936 η οικογένεια Θωμαΐδη αποκτά τους πρώτους αμπελώνες της. Από τότε η οικογένεια πουλά τα σταφύλια για πολλά χρόνια. Το 1999 διαθέτει το δικό της αποστακτήριο και παράγει τσίπουρο. Το 2014 το οινοποιείο 3ΓΕΝΙΕΣ μπαίνει στον οινικό χάρτη με τις δικές του ετικέτες.

Άλλα κρασιά, εκτός από το ΑΜΑΣΣΙ, της οινοποιίας 3 Γενιές είναι τα :

 • Λευκοί Ξηροί Οίνοι:
  CHARDONNAY,
  PROMISE (CHARDONNAY),
  PROMISE (ΑΜΑΣΣΙ-SAUVIGNON BLANC)
 • Ροζέ Ξηροί Οίνοι:
  ANGEL ROSÉ (Syrah-Gewurtztraminer-Ξινόμαυρο)
 • Ερυθροί Ξηροί Οίνοι:
  2 ΖΩΕΣ (Merlot 80%-Cabernet Sauvignon 10%-Ξινόμαυρο 10%),
  PROMISE (2ΖΩΕΣ) (Merlot 80%-Cabernet Sauvignon 10%-Ξινόμαυρο 10%)

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΘΩΜΑΪΔΗ

Θωμαϊδη
Οινοποιείο
3 Γενιές
Promise Αμάσσι – Sauvignon Blanc 2019
Λευκός ξηρός
750ml

15.80
Το πάντρεμα του διεθνούς Sauvignon Blanc μαζί με το ελληνικό Αμάσσι μας δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ενός πλήρως ισορροπημένου κρασιού με το πέρασμα από το βαρέλι να προσίδει όγκο και πολυπλοκότητα διατηρώνατας όμως τη φρεσκάδα και τον φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα των ποικιλιών. Λαμπερό χρυσαφί στο χρώμα με μια ιδιαίτερα τροπική έκφραση και αρωματα από μάνγκο, ανανά , φρούτα του πάθους σε συνδυασμό μετην ανθικοτητα της ποικιλίας Αμασσι και νότες βανίλιας και δρυός. Στο στόμα λιπαρό, με πλούσιο σώμα , μέτρια+ οξύτητα και μακριά επίγευση. Συνδυάζεται αρμονικά με λευκά κρέατα, πουλερικά, λιπαρά ψάρια, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, ψητά κρέατα και ποικιλκίες τυριών. Σερβίρεται στους 11 - 13° C.

Οινοποιείο Θωμαϊδη 3 Γενιές
Angel Rose 2021
Syrah-Gewurtztraminer-Ξινομαυρο
Ροζέ Ξηρός
750ml

11.80
Το Angel Rose είναι ένα blend 3 αρωματικών ποικιλιών που καταλήγουν σε ένα ολοκληρωμένο πολύπλοκο κρασί. Στη μύτη αρώματα τριαντάφυλλου, καραμέλας, φράουλας και κράνμπερι. Στο στόμα δροσερό, μέτριου σώματος με την οξύτητα να ισορροπεί εξαιρετικά με την μικρή αίσθηση γλυκύτητας. Μακριά αρωματική επίγευση. Συνδυάζεται αρμονικά με ζυμαρικά και λευκό κρέας, πλούσιες ημι-λιπαρές σάλτσες, ψαρικά ωμά ή καπνιστά και λαχανικά. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 10- 12° C.

Οινοποιείο Θωμαϊδη
3 γενιές
Promise Chardonnay 2019
Λευκός ξηρός
750ml

15.80
Από το οινοποιείο Θωμαϊδη- 3 γενιές, ένα εξαιρετικό chardonnay fume το οποίο ωρίμασζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια με περιοδική ανάδευση των οινολασπών για 9 μήνες. Κρυστάλλινο χρυσαφένιο χρώμα. Μύτη εξαιρετικα έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας. Σύνθετη παλέτα αρωμάτων ώριμων φρούτων και εσπεριδοειδών (αχλάδι, μπανάνα, ανανά, μανταρίνι) σε φόντο από νότες μελιού, χαμομηλιού, βανίλιας σε ισορροπια με τον καπνό του δρύινου βαρελιού. Στο στόμα είναι γεμάτο, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία και φινέτσα, τραγανή οξύτητα και μακριά επίγευση. Συνδυάζεται αρμονικά με λευκά κρέατα, λιπαρά ψάρια,  Ιδανική θερμοκρασία σερμοκρασία σερβιρίσματος 10-12° C

Οινοποιείο Θωμαϊδης 3 γενιές
ΑΜΑΣΣΙ 2021
Λευκός ξηρός
750ml

11.30
Σπάνια ελληνική ποικιλία που καλλιεργείται στην περιοχή του Παζάρ, στην παραδοσιακή κρεβατίνα και προσφέρει ένα φρουτώδες και δροσερό κρασί. Κρυστάλλινο, λαμπερό υποκίτρινο χρώμα. Μύτη έντονη και πλούσια, με αρώματα μπανάνας, αχλαδιού και πράσινου μήλου. Στο στόμα είναι γεμάτο, με εξαιρετική ισορροπία , φινέτσα και ίχνη μεταλλικότητας. Μακράς διάρκειας και γλυκιά επίγευση. Συνδυάζεται αρμονικά με ζυμαρικά και λευκό κρέας με πλούσιες ημι-λιπαρές σάλτσες, λαχανικά ψητά και ψάρια. Σερβίρεται στους 10-12° C,